Stichting Bouw Research

Herziene richtlijn voor beoordelen ventilaties ter commentaar beschikbaar

14 oktober 2011


*Belanghebbenden kunnen tot 1 november commentaar indienen op de herziene certificatieregeling voor het beoordelen van ventilatievoorzieningen van woningen, scholen en kinderdagverblijven, BRL8010. De regeling is herzien door LBP|SIGHT, in opdracht van kenniscentrum SBR. Kritiek kan worden ingediend via een kritiekformulier op de website van het informatieloket voor de bouw en installatie KBI, www.kbi.nl*

In het kader van het activiteitenplan Binnenmilieu Scholen is een aantal acties en maatregelen geadopteerd voor verbetering van het binnenmilieu in scholen. Eén van de belangrijkste knelpunten is het gebrek aan ventilatie. Om te kunnen borgen en monitoren is besloten om een ventilatieprestatiekeuring voor scholen te ontwikkelen, en het gebruik daarvan te stimuleren. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan gesignaleerde knelpunten in advies van de Rijksbouwmeester voor scholenbouw (2009).

Kwaliteit van ventilatievoorzieningen beoordelen
De nieuwe BRL8010 biedt (installatie)bedrijven de mogelijkheid om de kwaliteit van gerealiseerde ventilatievoorzieningen van woningen, scholen en kinderdagverblijven onder certificatie te beoordelen. Hierbij kan het gaan om nieuwe ventilatievoorzieningen, maar ook om bestaande. Bij een nieuwe voorziening kan worden beoordeeld of er gemaakt is, wat is afgesproken. Bij een bestaande ventilatievoorziening worden alleen de prestaties beoordeeld.

Wettelijke verankering
De BRL8010 sluit aan op het Bouwbesluit. Voor de beoordeling van ventilatievoorzieningen kent de BRL twee referentieniveaus: - Bouwbesluit, bestaande bouw, en - Bouwbesluit nieuwbouw.

Beide niveaus zijn wettelijk verankerd. Eigenaren van woningen, scholen en kinderdagverblijven zijn er verantwoordelijk voor dat hun ventilatievoorziening aan deze eisen voldoet. Verder kan de eigenaar van een bestaand gebouw verzoeken de ventilatieprestatie te beoordelen op basis van een specifiek kwaliteitsniveau, bijvoorbeeld de nieuwbouweisen van het Bouwbesluit bij de vergunningverlening van het gebouw.