Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 13 oktober 2011

Sjaak Bral bij Sponsordag
Daklozen helpen eenzame ouderen

Op vrijdag 14 oktober 2011 doen Haagse daklozen boodschappen met ouderen die een sociaal netwerk missen. De daklozen, verenigd in platform De Achterban, nemen een dag lang de taken over van de Boodschappen BegeleidingsDienst (BBD). Dit doen de daklozen tijdens hun jaarlijkse sponsordag uit protest tegen de bezuiniging van 80% van de gemeente op de BBD. In de middag van de sponsordag treedt cabaretier Sjaak Bral belangeloos op.

"Dit is het derde jaar dat De Achterban een sponsordag organiseert voor een goed doel", vertelt Ruud, zelf dakloos en vrijwilliger bij De Achterban." De Achterban is de Haagse belangenorganisatie voor en door cliënten uit de maatschappelijke opvang en openbare geestelijke gezondheidszorg en wordt ondersteund door Stichting Straat Consulaat. De sponsorloop toont aan dat dak- en thuislozen zich ook graag inzetten voor anderen. "Wij kiezen dit jaar de BBD omdat wij de houding en overlevingskracht van de BBD bewonderen. Deze organisatie, die zich nu alweer twintig jaar inzet voor eenzame ouderen, is door de gemeente nooit echt serieus genomen en is altijd afhankelijk geweest van donateurs en fondsen."

Hoogtepunt van de week

De gemeente bezuinigt op de BBD. Ruud: "Maar wie stond als enige klaar voor de Haagse ouderen toen het zo sneeuwde en glad was vorige winter? En wie bespaart de gemeente immens veel geld - zeventigduizend euro per persoon per jaar - omdat ouderen zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? De BBD! Heel veel ex-daklozen of ex-druggebruikers vinden na het doen van vrijwilligerswerk bij de BBD een baan. Zo'n goede organisatie kan wel een steuntje in de rug gebruiken." Wendy, straatambassadeur bij De Achterban: "Dak- en thuislozen weten net als de klanten van de BBD hoe het voelt als je sociale netwerk je in de steek laat en je alles zelf moet oplossen. Het samen koffie drinken na de boodschappen, dat is waar het eigenlijk om draait. Voor sommigen is meegaan met de BBD het hoogtepunt van hun week!".

Sjaak Bral: 'Schande.'

Op vrijdag 14 oktober doen vrijwilligers van De Achterban samen met de ouderen boodschappen tussen 10.00 en 12.00 uur bij de Aldi en de Albert Heijn in winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. Aansluitend drinken zij samen koffie. 's Middags vanaf 13:00 uur helpen Achterbanners bij de garderobe, catering en bingo tijdens een feestelijke middag voor zestig klanten van de BBD in het Zeehelden Theater aan de Trompstraat 342. Hier treedt de bekende Haagse cabaretier Sjaak Bral belangeloos op. Hij draagt zowel daklozen als eenzame ouderen een warm hart toe. Sjaak Bral schrijft in zijn brief van aanbeveling: "Alleen al financieel gezien zijn de medewerkers van de Boodschappen BegeleidingsDienst hun gewicht in goud waard. Een bezuiniging van maar liefst 80% heeft ervoor gezorgd dat dertig medewerkers zijn weggestuurd en dat er nog maar vijf auto's van de dertien beschikbaar zijn - voor heel Den Haag. Ik vind dit een regelrechte schande." Donaties voor de BBD kunnen worden gestort op de rekening van Stichting Straat Consulaat 357620682 onder vermelding van 'Sponsordag 2011'.


---

Noot voor de redactie,