Ingezonden persbericht


Ondernemers op missie naar Woord en Daad projecten in Burkina Faso

14 oktober 2011

Een groep bij Woord en Daad betrokken Nederlandse ondernemers verbleef van 3 tot 11 oktober in Burkina Faso. In het West-Afrikaanse land bezochten zij diverse projecten van partnerorganisatie CREDO en AEAD, zowel in de stad als op het platteland. Het doel van deze missie was kennis maken met het werk van de partners van Woord en Daad in Afrika om zo meer bewustwording te creëren rondom ontwikkelingswerk in het Zuiden.

Eenmaal in Burkina Faso volgde een druk programma vol ontmoetingen, projectbezoeken en kennismaking met de Afrikaanse cultuur. De reis stond in het teken van het waardevolle en veel omvattende werk van partnerorganisaties CREDO (Christian Relief and Development Organisation) en AEAD (Association Evangelique D'Appui au Developpement). Samen met de partnerorganisaties stelde Woord en Daad een interessant reisprogramma samen. Een programma dat veel facetten van het werk in stad, maar vooral ook op het platteland liet zien. Voor Woord en Daad was de reis een prachtige gelegenheid om de ondernemers haar werkwijze in het veld concreet te laten zien en bewustwording rond de problematiek te creëren. 'Wat hebben we dan in een week tijd enorm veel gezien en gedaan, ongelofelijk gewoon', aldus Corné Kok van Leeuwenburcht vastgoed.

De ondernemers bezochten enkele speedschools, basis - en voortgezet onderwijsinstellingen en vakscholen. Twee ondernemers ontmoetten op een van de scholen hun CompanyKids, het speciale adoptieprogramma voor bedrijven. 'Wat ontzettend mooi om te zien dat deze kinderen de kans krijgen zich te ontwikkelen', schrijft Gilles Kok in zijn dagverslag van dinsdag 4 oktober. De partners lieten het gezelschap ook twee health centers en diverse landbouw - en waterprojecten zien. Ondernemer Teus van Dieren over hun bezoek aan de waterdam in de binnenlanden van Burkina Faso: 'De gezondheid van deze mensen is enorm verbeterd, doordat ze nu groenten kunnen verbouwen, hun kleren kunnen wassen en het land bevloeien. Hierdoor is er voldoende water om het droge seizoen door te komen.' De Nederlanders ontmoetten deze week ook Burkinese ondernemers die dankzij een krediet een eigen onderneming runnen. De bezoeken en ontmoetingen confronteerden de ondernemers van heel dichtbij met het feit dat er veel mensen zijn die hulp dringend nodig hebben. Daarnaast waren zij duidelijk onder de indruk van het professionele werk dat CREDO en AEAD uitvoeren om de medemens in Burkina Faso te helpen.

De meeste reisdeelnemers zijn lid van het Business Platform van Woord en Daad en steunen de vakscholen en het kredietprogramma in Burkina Faso. Totaal zijn 95 ondernemers bij het Business Platform aangesloten. Zij willen hun kennis, creativiteit en financiële steun aanwenden ter stimulering van de economische bedrijvigheid in ontwikkelingslanden, ter bestrijding van de armoede en verbetering van de leefsituatie in ontwikkelingslanden. Dit Platform bestaat ruim 8 jaar.

***EINDE PERSBERICHT***