Gemeente Harlingen


de 18e editie van de

Harlingen maakt zich op voor de 18e editie van de

Op zaterdag 15 oktober zal Harlingen voor het 18e achtereenvolgende jaar het decor vormen
voor de start van de Kuiper Brandarisrace voor de traditionele zeilschepen in de Bruine Vloot. In
verband met de capaciteit in de aankomsthaven West-Terschelling, worden er dit jaar 80 schepen
tot de zeilrace toegelaten.

Zoals elk jaar bestaat het deelnemersveld uit verschillende klassen,onderverdeeld in klippers, tjalken, aken, skûtsjes, kotters, botters en zeeschepen. Bedenker en organisator van dit grootste zeilevenement van de bruine vloot is Herman Brandsma, oud-schipper en eigenaar van Restaurant De Noorderpoort en Café 't Noorderke in Harlingen. Samen met sponsor Jaap Kuiper (Kuiper Verzekeringen, Heerenveen), heeft hij deze zeilwedstrijd op de kaart van traditioneel zeilend Nederland gezet. Maar de 65-jarige Brandsma deed en doet meer. Hij is een van de belangrijkste grondleggers van de chartervaart in Nederland en medeverantwoordelijk voor de komst van de Bruine Vloot naar Harlingen. Dat dit aan de stad Harlingen, maar ook aan de Waddeneilanden een flinke economische impuls heeft gegeven, is evident. Voor zijn grote verdiensten voor de zeilende chartervaart en voor de stad Harlingen in het bijzonder, ontving Brandsma op 15 mei van dit jaar een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Paul Scheffer.

De Kuiper Brandarisrace zorgt al vele jaren voor veel spektakel. Vorig jaar werd gevaren met een dikke windkracht 7. Dit zorgde voor prachtige beelden en spannende momenten. Hoe de weersomstandigheden dit jaar zullen zijn, is afwachten. Maar zeker is, dat er weer veel te beleven zal zijn voor de 80 schippers, ca. 2.000 bemanningsleden en een groot aantal toeschouwers. Dat dit onvervalste stukje Hollands Glorie ook aan politiek Den Haag niet voorbij gaat, bewijst de aanwezigheid van Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

De connectie tussen Atsma en Friesland is duidelijk. Atsma, Friese boerenzoon uit Surhuisterveen, legde zijn eed als Tweede Kamerlid in het Fries af. Ook was het zijn besluit om de vuurtorenwachters op Terschelling, Schiermonnikoog en Ouddorp in stand te laten met als argument dat hij het menselijk oog op de vuurtorens wil behouden. Volgens velen een wijs besluit. Joop Atsma zal op zaterdagavond 15 oktober de prijzen uitreiken in De Braskoer op West-Terschelling.