Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

3 OKTOBER 2011

Goed Zeeuws, goed rond
Zeeuwse Archievendag in het Zeeuws Archief, zaterdag 15 oktober

Het Zeeuws Archief geeft zaterdag 15 oktober 2011 een verrassend kijkje achter de schermen met een rondleiding door de depots, archiefstukken over 'Ik en wij' oftewel 'tegenstellingen' uit de Zeeuwse geschiedenis, lezingen, een genealogische contactdag en een echte Zeeuwse conference. De Zeeuwse Archievendag in het Zeeuws Archief begint om 10.00 uur en wordt feestelijk afgesloten vanaf 17.00 uur. Het programma is gratis, m.u.v. de lezing door Sjeng Scheijen.

Activiteiten

Rondleiding depots & archieven
Normaal gesproken gesloten voor het publiek, maar tijdens de archievendag niet: de depots! Tot maar liefst 14 meter onder de grond wordt hier het papieren Zeeuwse cultureel erfgoed bewaard.

De rondleiding voert langs bijzondere archiefstukken die betrekking hebben op 'Ik en wij', het thema van de Maand van de Geschiedenis. Aan de hand van uiteenlopende documenten krijg je een aantal 'tegenstellingen' voorgeschoteld uit de Zeeuwse geschiedenis. Van een zeventiende-eeuwse regentenruzie tot de actuele discussie over kernenergie.

Wil je verzekerd zijn van deelname? Haal dan bij binnenkomst direct een gratis kaartje bij de balie. De rondleidingen beginnen bij de balie om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Duur: 45 minuten.

Conference
De conference 'Akten van Lief & Leed' gaat over 'gewone mensen' uit de Zeeuwse historie. Engel Reinhoudt en Ambras, liedjesschrijvers en conferenciers uit Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen, zullen de mooie Zeeuwse verhalen al zingend vertellen. Voor het voetlicht komen het droeve verhaal van de op zee gebleven Arnemuider vissers in 1924 en de gruwelijke moord in het Zeeuws-Vlaamse Hontenisse in 1903. Toch was het vroeger niet alleen kommer en kwel. Ook akten van liefde, over vrijen en trouwen, worden bezongen. (Archiefstukken over de hoofdrolspelers in deze voetnoten uit de geschiedenis zijn te zien in de expositie in de kelder.) In deze 'emotionele' conference, die speciaal voor deze dag is geschreven, wisselen een lach en een traan elkaar af. Alle vreugde en ellende zullen je niet onberoerd laten. De conference wordt tweemaal gegeven, om 13.00-13.45 en 15.00-15.45 uur, in de Theatertent op het terras.

Genealogische contactdag
Maak eens kennis met je Zeeuwse voorouders en bezoek de Genealogische Contactdag Zeeland, inclusief genealogische markt, in de studiezaal en het Genealogisch Centrum. Je kunt de grote hoeveelheid bestanden van het Genealogisch Centrum raadplegen of je zoekvraag voorleggen aan de deskundigen van de Genealogische Vereniging afdeling Zeeland, het Genealogisch Centrum en het Zeeuws Archief. Verder zijn er genealogische organisaties en werkgroepen aanwezig en kun je contacten leggen met andere genealogen.

Let op: de in de studiezaal aanwezige bestanden kunnen worden geraadpleegd, aanvraag van stukken uit de depots is deze dag niet mogelijk.

Korte lezing 'Internet bij stamboomonderzoek'
Korte lezing door Bob Coret, ICT-specialist en deskundige op het gebied van genealogie. 11.00-11.45 en 15.00-15.45 uur, Auditorium

Korte lezing 'Vlaanderen vs Zeeland'
Korte lezing door de heer P.W. Stuij, deskundige op het gebied van de roemruchte geschiedenis van de Belgisch-Nederlandse rijksgrens in Zeeland. 14.00-14.45 uur, Auditorium

Workshop 'Zeeuwen Gezocht Vernieuwd'
Meer dan 7,2 miljoen persoonsgegevens kun je raadplegen op de vernieuwde genealogische website Zeeuwen Gezocht. Archivaris Leo Hollestelle geeft in deze workshop handige tips voor nog betere zoekresultaten. 12.00-12.45 uur, Auditorium

Lezing door Sjeng Scheijen 'Een artistiek leven in internationale archiefschatten' Sjeng Scheijen deed in verschillende archieven jarenlang onderzoek naar Sergej Diaghilev (1872-1929), Ruslands bekendste kunstcriticus, impresario en producent van de beroemde Ballets Russes. Het resultaat was een verpletterende biografie. Het boek werd zelfs werd opgenomen in de prestigieuze eindejaarslijst van The New Yorker en in Nederland vertelde Scheijen zijn verhaal in De Wereld Draait Door. Voor het Zeeuws Archief geeft hij een lezing waarin hij ingaat op de bronnen: de archieven in internationale archiefinstellingen. Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en boekwinkel de Drvkkery. Toegang 5 euro p.p., gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief.De lezing begint om 16.00 uur in de Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief en duurt circa een uur. Na afloop signeert de auteur zijn werk en is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje en hapje.

Expositie
Zeeuwse levenslooprituelen zijn het onderwerp van de expositie 'Akten van Lief & Leed - 200 jaar Burgerlijke Stand'. Tien schijnbaar doorsnee Zeeuwen worden tot leven gewekt in de tentoonstellingskelder van het Zeeuws Archief.

Streekproducten
De Zeeuwse knop als bakvorm is bedacht door Tinka Leene. Zij vertelt over haar verzameling verhalen en recepten - met de bakvorm als rode draad - over mensen met Zeeuwse roots; wat hebben ze er van 'gebakken' in het buitenland? Natuurlijk is er taart uit de bakvorm, en verder verzorgt bierbrouwerij Emelisse uit Kamperland een bierproeverij met ambachtelijk gebrouwen bier van Zeeuwse landbouwproducten. Archiefcafé, 11.00-16.00 uur.

/ / / / / / / / / / / /

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Peter Blom, archivaris, (p.blom@zeeuwsarchief.nl) of Roosanne Goudbeek, medewerker communicatie, (r.goudbeek@zeeuwsarchief.nl) telefoon 0118-678800.


---- --