Lamsvlees Drents heideschaap vanaf oktober op z'n best


Proeven en genieten op Herdersfair bij Herders van Balloo

BALLOO (DR), 20111004 -- Bij de Herders van Balloo wordt op zaterdag 15 en zondag 16 oktober de oogst ingeluid met een HerdersFair. Op de fair staat het Drentse heideschaap centraal. De schaapskudde heeft zich de hele zomer tegoed gedaan aan de begroeiing van het Balloërveld, waardoor het lamsvlees nu op z’n best is. Er is heel veel te zien, proeven en beleven bij de schaapskooi.

Hart van de fair is een terras waar bezoekers kunnen genieten van al het goede dat het Drentse land te bieden heeft. Ambachtelijk slager John van Broekhuizen uit Balkbrug verwerkt het vlees van de kudde tot lamssalami en lamsham. Pom-Pie uit Lisse maakt hartige taartjes met het lamsgehakt, Taarterie De Dis uit Pieterburen maakt sandwiches met lamsham, maar ook verrukkelijke zoete taarten. Er zijn Drentse wijnen, ciders, buffelmozzarella, lamssalami, zachte nougat, allerlei soorten schapenkaas, jams, chutneys. Professionele bakkers bakken het hele weekend bijzonder brood in een houtgestookte oven op het fair-terrein.  Op zondag geeft Bauke Mulder van Restaurant van Tarel uit Taarlo een workshop lamspaté maken. Zangeres Martijje! zorgt met gitarist Allard Gosens voor de muzikale omlijsting.

Maar er is nog veel meer. Een uitgebreide collectie kookboeken, woonspullen van gerecycled materiaal, lampen van boomstronken, kussens van oude dekens, brocante en serviesgoed. Bovendien zijn er prachtige herfststukken te koop en inspirerende bloemschikdemonstraties van meesterbinder Frits Hoogers (FloraFrits) of Wiets Lanjouw van Bloems.

De HerdersFair is ook leuk voor kinderen. Ze kunnen zelf pannenkoeken bakken. In de schaapskooi is een inloopworkshop sieraden maken en beide dagen is er om 14.00 uur de theatervoorstelling "Miezemuis". Een poppentheater gebaseerd op het oeroude Drentse verhaal van Ellert en Brammert dat wordt gespeeld vanuit een markant en opzienbarend voertuig.

Waar schapen zijn is wol! Dus warme laarzen gevoerd met schapenvacht, exclusieve wollen kleding, demonstraties spinnen, viltwerk, Noorse truien, breiwol en viltproducten uit Kirgizië die verkocht worden voor het goede doel. Een bezienswaardigheid is het vilten van een tapijt met behulp van een trekpaard. Ook geeft Beatrice Waanders van The Soft World uit Rotterdam een workshop "ruwe vacht vilten". Het resultaat is een natuurlijke, stoere kussenhoes of plaid met de prachtige lange manen van het Drents heideschaap.

De HerdersFair wordt gehouden op zaterdag 15 en zondag 16 oktober van 11 tot 17 uur bij de Schaapskooi van de Herders van Balloo, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo (bij Rolde).

Entree € 5,- t/m 12 jaar gratis. Zie ook www.b-event.nl