Groendomein Wasven organiseert eerste ‘Pure Food Event’


Proeven en genieten op groen culinair festival

EINDHOVEN, 20111005 -- ‘Van tuin tot tafel’ is het motto van het eerste Pure Food Event, dat op 15 en 16 oktober plaatsvindt op het Groendomein Wasven in Eindhoven. De tuinderij en het erf van de Tongelrese Wasvenboerderij staan dan in het teken van moestuinieren en outdoor cooking. Op het gratis toegankelijke festival zijn workshops, lezingen, demonstraties, proeverijen, een groene markt en een uitgebreide buitenkeuken te vinden. Blikvanger is een speciaal gekweekte verticale moestuin op een wand van 8 bij 4 meter.

Pure ingrediënten en pure bereidingswijzen, daarover gaat het Pure Food Event. Groenten en kruiden uit eigen moestuin of van een boer in de omgeving, eenvoudig gegrild op de barbecue of gerookt in een buitenoven.
De twee thema’s moestuinieren en outdoor cooking zijn niet toevallig gekozen. De barbecue,  houtgestookte pizzaovens, grillovens en complete buitenkeukens zijn enorm populair, weet organisator Alfred van Kempen van het Wasven. Hij nodigde verschillende koks uit, onder wie ‘greenchef’ Olivier van der Staal en barbecuespecialist Wim Vink, om tijdens demonstraties de vele mogelijkheden van outdoor cooking te laten zien en proeven. Naast gerechten met biologisch vlees is een hoofdrol weggelegd voor groenten: gegrilld, bereid in ‘big green eggs’ (keramische barbecue-ovens), geroerbakt in de buitenwok of gerookt in een reusachtige barbecue smoker. 

Indrukwekkende verticale moestuin
Ook moestuinieren is ‘hot’, weet Van Kempen, zeker in de stad. Stadsbewoners vinden steeds meer manieren om zonder tuin toch hun eigen groenten te verbouwen: in potten, bakken of pallets op kleine balkons, op daken en zelfs verticaal tegen een wand met panelen waarin aarde is verwerkt. Tijdens Pure Food is een spectaculair voorbeeld van zo’n moestuinwand te bewonderen, speciaal ontwikkeld en opgekweekt voor het festival in samenwerking met Soontiëns stadsnatuur. Tegen een wand van vier meter hoog en acht meter breed bevindt zich een weelderige moestuin, waarin onder meer boerenkool, spinazie en postelein groeien.
Andere nieuwe fenomenen zijn eetbare plantsoenen, ‘guerrilla gardening’ (het aanleggen van tuintjes op kale plekken in de stad) en de natuursuper (groen op braakliggende terreinen) . Al deze en nog veel meer vormen van tuinieren zijn tentoongesteld op het Pure Food Event of passeren de revue in presentaties en lezingen.
“Door je eigen groenten te verbouwen, maak je het stadslandschap een beetje mooier”, vindt Van Kempen. “En ook als je kiest voor streekproducten van het seizoen, verbeter je op een heel directe manier je eigen leefomgeving: je spaart het milieu en steunt lokale boeren die de omgeving groen houden.” Deze duurzame aspecten van puur voedsel zijn belangrijk voor het Wasven, dat van de gemeente Eindhoven een gouden keurmerk als duurzame onderneming kreeg.

Streekdelicatessen en groentebroodjes
Verschillende streekboeren zijn te vinden op de groene markt met infostands en marktkramen. Verder zijn er ‘moestuindelicatessen’, gemaakt van bijzondere en vergeten groenten en vruchten - duindoorngelei, gekonfijte groene walnoten of regenboogbietjes in balsamico-azijn. Bijzonder is het Belgische ‘Ecosmos’, recepten voor broodjes met originele groentecombinaties en –smeersels.
Ook in diverse lezingen zijn groenten en streekproducten belangrijke thema’s. De Groene Campus vertelt over vergeten groenten, herboristen van De Sprenk over geneeskrachtige groenten, bioloog René Zanderink over de Slow Food beweging en voedseltechnoloog Harry Donkers over zijn boek ‘Regio’s om van te smullen’. 

Het festival vindt op zowel zaterdag 15 oktober als zondag 16 oktober plaats van 12.00 tot 22.00 uur. Entree en proeven is gratis. Ter plekke zijn munten te koop voor losse gerechten; ’s avonds wordt het Brain Food menu geserveerd in de tuinderij (drie gangen, alleen tijdens Pure Food €19,50 p.p., reserveren aanbevolen). De Wasvenboerderij is gelegen aan de Celebeslaan 30 in Eindhoven. Meer info op www.wasven.nl.


Groendomein Wasven
Het Wasven is een van de mooiste stukjes groen van Eindhoven, een uniek natuurgebiedje met eeuwenoude bomen. Je kunt er fietsen of wandelen of heerlijk én eerlijk lunchen of dineren in de monumentale boerderij. De stichting die het Groendomein en de boerderij beheert, is een vrijwilligersorganisatie van bewoners van de wijk Tongelre. In de moestuin, het restaurant en de bakkerij werken ook mensen met een verstandelijke beperking van Lunet zorg.

Wasvenboerderij
www.wasven.nl





Ingezonden persbericht