Onderwijsmuseum


vanaf 15 oktober: tentoonstelling ZING!

Vanaf de herfstvakantie is de gloednieuwe tentoonstelling Zing! - muziek en zang te bezoeken in het Onderwijsmuseum. Een toonaangevende ervaring voor jong en oud!
CONT/B/buitendoek

Ging u vroeger ook naar de Volkszangdag?
Wie weet nog de tekst van 'Waanzinnig gedroomd' uit het hoofd? En waarom was Kortjakje altijd ziek?

In de tentoonstelling Zing! - muziek en zang op school in het Nationaal Onderwijsmuseum gaat u terug naar uw schooltijd.
Met de juf achter de piano of de meester op gitaar, schoolbandjes, de fanfare en met de hele klas meezingen met 'De Zilvervloot'.

In acht thema's brengt de tentoonstelling Zing! in beeld - én in geluid
- hoe er muziekles en zangles wordt gegeven in Nederland, nu en in het verleden. Naast de pedagogische visie op het vak wordt bekeken hoe invloeden als wetgeving maar ook de opkomende media hun uitwerking hebben gehad.

Ga terug in de tijd en kijk wie onze populairste kinderliedjes schreven en hoe liedjes werden toegepast bij andere vakken als gymnastiek en taal. Maar ook: hoe leer je kinderen toon houden? Wie bedacht het do-re-mi en welke mooie initiatieven zetten vandaag de dag de toon in het Nederlandse muziekonderwijs?

Draag bij aan de museumcollectie door uw favoriete schoolliedje in te zingen in de speciale opname-installatie in de tentoonstelling. Ontdek welke rol het vak muziek en zang op school speelde, en hoe dit werd ingevuld. Een toonaangevende ervaring voor jong en oud, vol sentiment en verbazing!