FNV Bondgenoten

Kom naar Wereldvoedseldag zaterdag 15 oktober Amsterdam


* 07-10-2011

Zaterdag is weer de dag waarop op verzoek van de FAO, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, wereldwijd aandacht wordt besteed aan de honger en wordt nagedacht aan manieren om die honger uit te bannen. Wereldvoedseldag 2011 staat in het teken van opbouw. Opbouw van de landbouwsector op plekken waar de landbouw fragiel is. Iedereen is welkom bij de discussiebijeenkomst met experts a.s zaterdag in Amsterdam.

FNV bondgenoten is al sinds jaar en dag mede organisator van de wereldvoedseldag. Die deelname is een traditie die voortkomt uit de voormalige Voedingsbond FNV en is voortgezet door FNV bondgenoten.

Honger in de Hoorn van Afrika

Bij de ramp in de Hoorn van Afrika blijkt dat voedselhulp steeds meer discussie oproept. Ook de kranten staan al vol met verhalen, maar vaak eenzijdig belicht. De meningen over dit thema lopen dan ook flink uiteen. Wat is er eigenlijk aan de hand in de Hoorn van Afrika en (hoe) kan versterking van de landbouwontwikkeling in die landen dergelijke rampen voorkómen?

Dat is de centrale vraag die we tijdens de bijeenkomst "Voedselhulp - en dan? Van noodhulp naar landbouwontwikkeling" zullen bespreken. Ook jij bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Discussiebijeenkomst

Datum: 15 oktober

Tijd: 13.30 - 17.00 uur

Plaats: Bethaniënklooster, Barndesteeg 6B, 1012 BV Amsterdam

Programma

De bijeenkomst brengt een groot aantal perspectieven bij elkaar en richt zich op oplossingsrichtingen. Jeroen Jurriëns (ICCO&Kerk in Actie) zal openheid geven over de besteding aan noodhulp door Giro555. Thea Hilhorst (Wageningen UR) gaat in op manieren waarop wij kunnen helpen om de landbouw in Afrika te versterken. Christian Rebergen (Ministerie van Buitenlandse Zaken) informeert ons over de wijze waarop de Nederlandse overheid de voedselzekerheid wereldwijd versterkt. De sprekers zullen kritisch worden ondervraagd door SP-Kamerlid Ewout Irrgang en BNR-journalist Meindert Schut.

Met drie provocative perspectives door Rabobank, The Hunger Project en het Afrika Studie Centrum luiden we een discussie in, die zal worden afgesloten door Hans Hoogeveen van het ministerie van EL&I. Klik hier voor het volledige programma.

Meer achtergrondinformatie

Wageningen UR heeft een brochure met achtergrondinformatie over het thema geschreven. Daarin staan de vijf belangrijkste oorzaken van de hongersnood op een rij. De conclusie is dat er wel degelijk vooruitgang wordt geboekt in Afrika.

Benieuwd? Lees de brochure
Zie het origineel