Gemeente Lelystad

Lelystad mist nuance in ANP-berichtgeving Randstadprovincie

Vrijdag 14 oktober 2011

De gemeente Lelystad heeft ten aanzien van het voorgenomen wetsvoorstel over de vorming van een Randstadprovincie een genuanceerder standpunt dan het ANP in haar berichtgeving hierover meldt. De kop van het ANP-nieuwsbericht `Ook Lelystad positief over Randstadprovincie' geeft niet weer hoe Lelystad zich in deze discussie opstelt.

Meedoen aan discussie

Het in één bestuurlijke regio blijven met Almere heeft bij het dagelijks bestuur van Lelystad de nadruk. Opheffing van provincie Flevoland is niet beslist nodig, maar gelet op de actualiteit - nu een wetsvoorstel dienaangaande is aangekondigd - wil Lelystad zich niet buitenspel plaatsen, maar meedoen aan de discussie of en hoe een eventuele bestuurlijke herindeling het beste gestalte kan krijgen. Daarbij wegen de huidige belangen als provinciehoofdstad zwaar mee.

Motie gemeenteraad

Het college van Lelystad borduurt daarmee voort op een eerder in de raad aangenomen motie. Daarin wordt een zelfstandig voortbestaan van de provincie Flevoland van groot belang geacht, maar is ook het belang aangegeven dat - welke regionale indeling ook wordt gekozen - Lelystad en Almere tot dezelfde provincie blijven behoren.

Metropoolregio

"We constateren dat het kabinet vooralsnog de voordelen van bestuurlijke opschaling onvoldoende heeft aangetoond, maar stellen ons actief op. Als provinciehoofdstad kiezen wij vóór samenwerking met onze partners in de Metropoolregio Amsterdam, vooral ook met Almere om de economische en sociale ontwikkeling van onze stad en de regio te versterken," aldus het college.


* Berichtgeving en de raadsinformatiebrief met het collegestandpunt over de bestuurlijke herindeling