Politie Groningen

Zaterdag 15 oktober 2011

Provincie Groningen, 15-10-2011

Inbreker elektronicazaak aangehouden

GRONINGEN De politie heeft vrijdagavond in de Westerkade in Groningen een 40-jarige inbreker uit Hoogeveen aangehouden. Een getuige zag een onbekende persoon op het dak van een elektronicazaak lopen en vertrouwde het niet. De gewaarschuwde politie wachtte de Drent op toen hij van het dak naar beneden liep. De man was via een lichtkoepel in het pand geweest. Hij is ingesloten voor verhoor. De bedrijfsleider van de winkel doet aangifte.

Politie onderzoekt diefstallen op straat

GRONINGEN - De politie doet onderzoek naar twee diefstallen op straat die vrijdagavond en nacht hebben plaatsgevonden in Groningen. Het is niet duidelijk of beide incidenten te maken hebben. Omdat het donker was, beschikt de politie niet over een duidelijk signalement.

Een 22-jarige Groningse werd rond 00.30 uur in de Slachthuisstraat overvallen door twee onbekende jongemannen van zon 20 jaar oud. Ze moest onder bedreiging van een scherp voorwerp haar tas afgeven. Het duo ging er daarna vandoor.

Enkele uren daarvoor, rond 22.10 uur, werd een tas van een 19-jarig meisje uit Leeuwarden afgepakt. De Friezin liep over de Herman Colleniusstraat toen ze nabij de brug met de Wilhelminakade van achteren werd benaderd door twee jongemannen op een scooter. Een van de twee jongemannen greep de tas van de 19-jarige. Doordat de tas stevig over de schouder van de jonge vrouw hing, viel zij op de grond toen de tas werd weggetrokken. Ze raakt licht gewond. De personen op de scooter gingen er met de tas vandoor.

Overlastgevende jongeren bekeurd

LEEK De politie heeft vrijdagnacht op de Nienoordshaven in Leek twee jongemannen uit Leek (19) en Nietap (21) bekeurd. De politie kreeg meldingen dat een aantal personen overlast veroorzaakte nabij Nienoord. Zo was er veel geschreeuw, was er glasgerinkel te horen en werd er met autos gescheurd. Toen agenten aankwamen, zagen zij dat er inderdaad kapotte bierflesjes lagen. De groep jongeren werd verzocht de spullen op te ruimen en weg te gaan. Twee groepsleden weigerden meerdere keren hun identiteitsbewijs te tonen. Toen was de maat vol en kregen de inwoners van Leek en Nietap een bekeuring. De overige aanwezigen lieten daarna zonder wanklank hun gegevens zien.

Gestolen kraan teruggevonden

WINSCHOTEN De politie heeft vrijdagmiddag op de Kartonbaan in Winschoten een miljoen euro kostende kraan teruggevonden. De kraan was eerder die nacht gestolen in het Belgische Antwerpen. Op de rijdende kraan waren valse kentekenplaten bevestigd. De kraan is in overleg met de Belgische autoriteiten teruggegaan naar België. De politie in Winschoten geeft de onderzoeksgegevens aan de Belgische politie.

Bestuurders onder invloed

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft tussen vrijdag- en zaterdagmorgen op diverse plaatsen in de provincie gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. Buiten de controles om kreeg de politie meerdere meldingen van verkeersincidenten waarbij de bestuurder (te diep) in het glaasje had gekeken. Een overzicht:

GRONINGEN Een 40-jarige automobilist uit Gasselte moet het voorlopig zonder zijn rijbewijs doen. De bestuurder stond met zijn auto midden op de Europaweg in Groningen. Zijn auto bleek een lekke band te hebben. De man zelf had 1,6 promille alcohol (695 ugl) in zijn bloed. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. De auto van de Drent is door een bergingsbedrijf opgehaald.

MEEDEN Een 62-jarige automobilist uit Bourtange is vrijdagavond in beschonken toestand een sloot ingereden aan de Beneden Veensloot in Meeden. Toen de politie kwam, hadden omstanders de bestuurder uit het voertuig gehaald. De bestuurder verklaarde uit de bocht te zijn gevlogen. Hij had geen verwondingen, maar was duidelijk onder invloed van alcohol. Op het politiebureau bleek dat hij een alcoholpromillage van bijna 2,5 had (1075 ugl). Het rijbewijs van de alcomobilist is in beslag genomen.

DELFZIJL / APPINGEDAM Bij een alcoholcontrole in Delfzijl en Appingedam zijn vrijdagavond en -nacht 315 blaasproeven afgenomen. Twee bestuurders hadden een promillage wat boven de toegestane 0,5 lag. Tegen deze bestuurders is proces-verbaal opgemaakt.

GRONINGEN Vrijdagavond en nacht werd er in samenwerking met Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in de Groningse binnenstad en in de wijk Beijum een alcoholcontrole uitgevoerd. In totaal werden 528 blaastesten afgenomen. Acht bestuurders hadden teveel alcohol gehad. Meest opvallende bij de controle was de aanhouding van een 34-jarige automobilist uit Groningen. De Stadjer negeerde een stopteken voor de alcoholcontrole en ging er vandoor. Hij werd vervolgens gevolgd door enkele motorrijders van de politie, totdat hij zijn auto parkeerde in de Kraneweg. De Groninger kon geen identiteitsbewijs tonen. Zijn rijbewijs bleek niet meer rechtsgeldig. Uit een alcoholtest bleek dat de bestuurder 1,4 promille alcohol (615 ugl) in zijn bloed had. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde vrijdag op verschillende plaatsen het verkeer.


- Musselkanaal, N366:aantal geregistreerde voertuigen: 1205, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 133 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.


- Aduard, N355:aantal geregistreerde voertuigen: 880, aantal overtredingen: 9, hoogst gemeten snelheid: 97 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.


- Bedum, N46:aantal geregistreerde voertuigen: 1865, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.