Wandelen voor Afrika

Voor het zesde achtereenvolgende jaar vindt een "Afrikaloop" plaats. Lopen voor een goed doel geeft tijdens een wandeling door Drenthe, Friesland en Overijssel extra energie om door te gaan tot het einde! Het doel van de wandelroute is het realiseren van gezelligheid en ontspanning voor de wandelaars en geld te werven voor kinderen in Afrika in nood. Maar het kan ook zijn dat iemand gewoon graag wandelt en dat als enig doel heeft. De wandeling vindt plaats in de herfstvakantie (noord-Nederland) van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 oktober. De AMS is lid van de wandelbond KNBLO.

Uniek

Het unieke van de Afrikaloop zit in de vorm en de inhoud! De omtrek van het continent Afrika is op de kaart van noord Nederland gelegd. Op die manier ontstaat een wandelroute van zeven dagen. Op de trajecten wordt gelopen door de mooiste plekjes van noord Nederland. Er kan per dag gekozen worden uit verschillende afstanden, namelijk 20, 28 of 35 kilometer. Alle trajecten samen maken dat er in een week tijd tussen de 150 en 250 kilometer gelopen worden. De start is in Hoogeveen en de route loopt via Diever, Oosterwolde, Assen, Odoorn, Coevorden en Hardenberg om ten slotte weer in Hoogeveen te eindigen. In de plaatsen die de wandelaars passeren staan gastgezinnen klaar om de wandelaars een warm onthaal te geven met bad, warme maaltijd, bed en ontbijt. Ook is er in diverse plaatsen een avondvullend programma georganiseerd. Zo staan Elly & Rikkert op het programma en Tangerine. Het gaat om een programma met een "knipoog" naar Afrika. In de eerste plaats bedoeld voor de wandelaars, maa r daarnaast is ieder uitgenodigd.

Deelname

Er kan 1, 2 of 3 dagen worden gelopen, maar de organisatie nodigt wandelaars ook uit voor de hele week! Voor de eerste 30 deelnemers zijn tegen een kleine vergoeding slaapplaatsen en een maaltijd beschikbaar. Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen hiervoor al geboekt. Voor bagage van de wandelaars is er vervoer geregeld. Vorig jaar meldden zich vele wandelaars aan, die de combinatie van wandelplezier als actie voor hulp aan straat-, zwerf- en weeskinderen in Afrika helemaal zagen zitten. Al lopend kunnen de wandelaars zich laten sponsoren. Dat is natuurlijk geen noodzaak, want ook het inschrijfgeld komt geheel ten goede aan de projecten voor kinderen in Afrika (Kenia, Ghana en Oeganda).

Sponsoring
De kosten die het organiseren van de tocht met zich meebrengt worden zo laag mogelijk gehouden, omdat de vrijwilligers zoveel mogelijk zelf alles doen en bekostigen of gesponsord worden. Sommige gemeenten geven een subsidie voor de exploitatiekosten. Ook diverse plaatselijke en regionale bedrijven sponsoren de actie. Vorig jaar leverde de Afrikaloop bijna dertigduizend euro op. Niet alleen sponsoring - wat niet verplicht is - brengt geld in het laatje, de deelnemers betalen inschrijfgeld wat eveneens geheel ten goede komt van de kinderen.

Hulp aan straat- en weeskinderen
De Afrikaloop wordt georganiseerd door de Andreas Manna Stichting (AMS), die een drietal projecten voor kinderen in Afrika ondersteunt. Vanwege aids en malaria is op vele plaatsen in Oost Afrika een hele middengeneratie gestorven, zodat oma's zorgen voor kinderen en kinderen voor oma's. In Kenia in het dorp Karungu aan het Victoriameer, is een weeshuis met zorg voor ruim vijftig weeskinderen gerealiseerd. Ook zijn er twee scholen en een ziekenhuis gebouwd. Daarnaast is er een project voor straatkinderen in de havenstad Takoradi in west Ghana. Door de bouw van een dag- en een nachtopvang wordt aan verweesde straatkinderen een veilig heenkomen geboden in de vorm van onderdak, voeding, kleding, scholing en hulp bij het opzetten van een eigen bedrijfje. In Oeganda is begonnen met de opbouw van een project voor hulp aan kansarme meisjes in Oeganda. Er wordt een vakschool gebouwd waar vooral meisjes in het armste gedeelte van Oeganda nieuwe kansen geboden worden.

Informatie
Op de website van de Andreas Manna stichting is alle informatie te vinden over de Afrikaloop (www.andreasmanna.org) en wordt steeds het laatste nieuws over de Afrikaloop vermeld. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website. Klik op 'Afrikaloop' voor informatie en lees de verslagen en foto's van wandelaars die meeliepen. Voor aanmeldingen en/of meer informatie kan contact opgenomen worden met Krista Schutte 0528-279206, maar u kunt ook mailen naar afrikaloop@andreasmanna.org

Wilt u weten waar u in Afrika loopt?
Hoogeveen - Angola (aan bijna het eind van de route kom je langs Ghana) Diever - Liberië
Oosterwolde - Marokko
Assen - Libië
Odoorn - Eritrea (deze dag kom je langs Kenia, aan de westgrens grenzend aan Oeganda)
Coevorden - Mozambique
Hardenberg - Zuid-Afrika