Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 7 oktober 2011

Home Movie Day in EYE
Amateurfilms uit eigen collectie op het grote doek

EYE Film Instituut Nederland presenteert op 15 oktober 2011 voor de vijfde achtereenvolgende keer de Home Movie Day, een internationaal eerbetoon aan de amateurfilm dat jaarlijks in verschillende landen wordt georganiseerd. Dit jaar, bij het naderende afscheid van het Vondelparkpaviljoen, wordt Home Movie Day anders ingericht en krijgt onze rijke collectie amateur- en familiefilms een prominente rol. Te zien zijn filmpjes van bioscoopexploitant Will Tuschinski en tekstdichter Lennaert Nijgh, privéopnamen uit de voormalige koloniën en een programma rond smalfilmtechniek. Speciale gast is Frank Bruinsma van Super8 Lab. Home Movie Day, zaterdag 15 oktober, 12.00-18.00, EYE, Vondelpark 3, Amsterdam. Toegang gratis.

De laatste jaren is er onder historici veel belangstelling voor amateurfilms als tijdsdocument. Veel films worden echter weggegooid of liggen op rommelzolders te verstoffen; om dit te voorkomen is in 2002 de internationale Home Movie Day in het leven geroepen, die sinds 2007 ook in Nederland plaatsvindt, voor het eerst dit jaar ook bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

EYE heeft dit jaar gekozen voor een iets andere aanpak; konden in voorgaande jaren bezoekers hun 8mm-filmpjes laten controleren, repareren en op het witte doek vertonen, nu is wegens de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de IJ-oever gekozen voor de vertoning van een selectie amateurfilms uit de rijke smalfilmcollectie die EYE beheert. Te zien zijn films gemaakt door 'bekende Nederlanders' zoals bioscoopexploitant Will Tuschinski en tekstdichter Lennaert Nijgh, privéopnamen uit de voormalige koloniën en een programma rond smalfilmtechniek en alles wat komt kijken bij het onderhoud van opname- en afspeelapparatuur en de conservering van smalfilm. We verwachten de Home Movie Day vanaf volgend jaar weer in de vertrouwde vorm te presenteren op onze nieuwe locatie.

Programma

I. Bekende Nederlanders privé. Collectiespecialist Dorette Schootemeijer demonstreert de rijkdom van EYE's amateurfilmcollectie. Vertoond worden onder meer opnamen uit de privécollecties van 'bekende Nederlanders' zoals bioscoopexploitant Will Tuschinski, tekstdichter Lennaert Nijgh, beeldend beeldhouwer Shinkichi Tajiri en uit de familie van II. schrijver Harry Mulisch. Te zien 12.00-13.45, EYE Vondelpark.

III. De wereld rond. EYE-onderzoeker Nico de Klerk presenteert privéopnamen, gemaakt door Nederlanders in het buitenland. Op het programma staan opnamen van 'de Oost' en 'de West', de voormalige koloniën Nederlands-Indië en Suriname. Van de amateurantropoloog Paul Julien zijn twee films te zien, evenals opnamen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste Noord-Italië. Te zien 14.00-15.45, EYE Vondelpark.

IV. Smalfilmtechniek. EYE-restaurator Guy Edmonds laat zijn licht schijnen over de bijzondere eisen die de smalfilm stelt. Edmonds praat over onderhoud en restauratie van opnameapparatuur, de verschillende soorten filmnegatief en smalfilmrestauratie. Ook worden de prijswinnende amateurfilms van de vorige drie Home Movie Days opnieuw vertoond. Te zien 16.15 - 18.00, EYE Vondelpark.

Speciale Gast is Frank Bruinsma, die een presentatie verzorgt van zijn 'Super8 Reversal Lab Nederland', een service voor de ontwikkeling en duplicering van Super8-filmmateriaal. Het Lab streeft ernaar om de liefde voor de Super8-film te stimuleren en de mogelijkheden van de smalfilm te promoten bij filmmakers, beeldend kunstenaars en amateurfilmers. Door kennis over Super8 te verzamelen, en vooral te gebruiken, draagt het Lab bij tot het behoud van de smalfilmcultuur in Nederland en daarbuiten.


Noot voor redacties

Meer informatie (