Ingezonden persbericht


Persbericht

NEDERLAND & ORANJE, VIJF EEUWEN SAMEN

Een interactief verhaal over de geschiedenis van Nederland en de Oranjes

Vanaf zaterdag 15 oktober aanstaande is in Paleis Het Loo een permanente multimediale presentatie te zien die het verhaal vertelt van de Oranjes in de Nederlandse geschiedenis. Foto's, filmpjes, tekst en quizzen geven een kijkje in het leven van de Oranjevorsten en hun voorvaderen. Dankzij de BankGiro Loterij, die Paleis Het Loo ondersteunt, gaat hiermee een lang gekoesterde wens van het paleis in vervulling.

In de presentatie 'Nederland en Oranje' maakt de bezoeker kennis met vele historische gebeurtenissen en belangrijke momenten in het leven van de Oranjes, zoals geboorte, huwelijk en overlijden. Centraal in de presentatie staat de langste interactieve tijdlijn van Nederland. De vijf touchscreens vertellen over de Nederlandse geschiedenis en over de rol van de Oranjes hierin, van Willem van Oranje tot en met koningin Beatrix. Daarnaast geven vier thema's een beeld van het ontstaan van het stadhouderschap en de monarchie, de levens van de Oranjes, hun betrokkenheid bij de maatschappij en het vorstelijk vertoon. Leuke extra's zijn de Oranjestamboom en de kaart met alle Oranjepaleizen. In het digitale fotoalbum kan de bezoeker bladeren door actuele foto's van de Koninklijke familie.

NEDERLAND & ORANJE, vijf eeuwen samen is gerealiseerd in een van de voormalige Koninklijke Stallen en richt zich met een aantrekkelijke eigentijdse vormgeving op een breed publiek. Ook voor schoolgroepen is de presentatie zeer geschikt; vanaf 1 januari kunnen scholen terecht voor lesprogramma's met een spannende 'Oranje-battle' als eindspel.

De presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met IJsfontein Interactive Spaces, die tevens alle software en films verzorgde. Tekst en beeld zijn verzorgd door Paleis Het Loo. Het ruimtelijk ontwerp is van Pronk en is uitgevoerd door Keijsers Interior Projects.