Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

'Astronaut in Actie' bij de Aviodrome tijdens de herfstvakantie!

Lelystad, 11 oktober 2010 - Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome organiseert tijdens de herfstvakantie de Kennisweken: een wereld vol wetenschap en technologie. Van 15 t/m 30 oktober presenteert de Aviodrome alles omtrent het leven van een astronaut in het ISS. Bezoekers ervaren hoe het is om in de ruimte te (over)leven.

Internationaal Space Station ISS
Dit jaar staan de Kennisweken in het teken van het ISS, het internationale ruimtestation. Onlangs is de ruimtevaart-expositie van het ruimtevaartmuseum bij de Aviodrome uitgebreid met een replica van het Columbus ruimtelaboratorium. Met dit model heeft het museum de mogelijkheid gekregen het leven in de ruimte van astronauten dichter bij de mensen te brengen. Omdat de Nederlandse astronaut Andre Kuipers in december 2011 wederom naar het ISS gaat, is het een unieke gelegenheid het leven en werken van Andre Kuipers in de periode van december 2011 tot mei 2012 met dit model te demonstreren.

Astronaut In Actie!
Met het thema 'Astronaut in actie' komen kinderen in aanraking met het leven in de ruimte en als astronaut. Kinderen van 8 t/m 13 jaar kunnen allerlei proefjes en opdrachten uitvoeren, gerelateerd aan de dagelijkse werkzaamheden van een astronaut. Zo kunnen kinderen een robotarm maken die astronauten ook gebruiken in de ruimte. Ook worden kinderen op een leuke manier geïnformeerd over het feit dat astronauten in de ruimte geen zwaartekracht hebben en daardoor hun spieren bijna niet gebruiken. Spieren worden hierdoor dunner, slapper en strammer. Om dit te voorkomen moeten astronauten elke dag spieroefeningen doen in een speciale ruimtepak. Ook moet een astronaut veel proefjes doen en dit doen ze in de glovebox met speciale handschoenen.

Vragen aan André Kuipers
Vanaf december zal André Kuipers ongeveer 6 maanden in het ISS verblijven. Plannen zijn in voorbereiding om in deze periode een directe verbinding te realiseren tussen het ISS en de Aviodrome. Tijdens de Kennisweken kunnen de deelnemers aan de puzzeltocht een vraag voor André Kuipers inleveren. De beste of meest originele vragen worden aan André Kuipers voorgelegd, die deze dan tijdens de directe verbinding zal beantwoorden.

Oktober Kennismaand
Oktober Kennismaand biedt bezoekers gedurende een hele maand een kijkje in de fascinerende wereld van wetenschap en technologie. De kennisweken vinden plaats tijdens de herfstvakantie van 16 t/m 31 oktober bij de Aviodrome. Tijdens de herfstvakantie is de Aviodrome iedere dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De Kennisweek-activiteiten starten elke dag om 12.00 uur. Voor bezoek hoeft slechts de reguliere entreeprijs voor de Aviodrome betaald te worden. Kijk voor meer informatie op www.aviodrome.nl of bel met 0320 - 289 840. De kennisweken worden naast de Aviodrome mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en het Nationaal Ruimtevaart Museum.