Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 13-10-2011

TWEE AVRO DOCUMENTAIRES IN PREMIERE TIJDENS CINEKID

De AVRO is op zaterdag 15 en zondag 16 oktober groots aanwezig op het CineKid Festival in Amsterdam. De omroep presenteert daar twee jeugddocumentaires. De documentaire 'Ver van Huis' gaat in première op zaterdag 15 oktober en op zondag 16 oktober is de jeugddocumentaire 'In mijn Hoofd' voor het eerst te bewonderen. De jeugddocumentaires worden door de AVRO uitgezonden op Z@PP.

'Ver van huis'
De EBU-jeugddocumentaire 'Ver van huis', gemaakt door Hilt Lochten, is een documentaire over een 9-jarig Nederlands meisje dat twee - voor haar onbekende - meisjes van dezelfde leeftijd uit Wit-Rusland te logeren krijgt. Ze komen hier om aan te sterken omdat door de Tsjernobyl-ramp van 25 jaar geleden er in Wit-Rusland geen groente en fruit gegeten kan worden, de bodem is nog te verontreinigd. De Wit-Russische meisjes blijven maar liefst zes weken in Nederland, het is geen vakantie, ze moeten ook naar school. Tijdens hun verblijf in Nederland genieten ze van de frisse lucht, het gezonde eten, de zee en ontdekken nieuwe dingen. Maar ze krijgen ook heimwee en zijn soms bang, hebben onderlinge misverstanden en frustrerende conflicten. Hoe gaan de meisjes hiermee om, leren ze elkaar te begrijpen, 'Ver van Huis'?

De documentaire is gemaakt in het kader van een Europees uitwisselingsproject gecoördineerd door de European Broadcast Union (EBU). Na het Cinekid festival zal de documentaire ook worden uitgezonden in ondermeer: Duitsland, Kroatië, Ierland, Slovenië, Japen en Israel.

Zondag 16 oktober om 12.55 uur te zien bij de AVRO op Z@PP.

'In mijn hoofd'
De Kids en Docs documentaire 'In mijn hoofd' beleefd op zondag 16 oktober haar première tijdens het festival. De documentaire, gemaakt door regisseur Erna Slotboom, gaat over de 13 jarig toptennisster Britt. Ze staat in de top 10 van Nederland en speelt toernooien door heel Europa. Toch is winnen voor haar niet het meest belangrijke in het leven. Haar oma is jong overleden aan een aneurysma, een zwakke plek in de bloedvaten van de hersenen. Ook haar moeder heeft deze erfelijke aandoening. Britt praat er met niemand over maar denkt er elke dag aan. Als de artsen bij haar moeder een derde aneurysma ontdekken wordt het haar allemaal teveel en dreigt ze te bezwijken onder de druk. Haar grootste tegenstander staat niet meer aan de andere kant van het net maar zit in haar hoofd. Heeft ze deze dodelijke aandoening zelf ook geërfd? 'In mijn hoofd' is een ode aan de levenslust en strijdlust van Britt.

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds. Regisseur Erna Slotboom won met het filmplan voor In mijn Hoofd de Mediafondsprijs Kids & Docs.

'In mijn Hoofd' is het laatste weekend van november te zien bij de AVRO in Z@PP Echt Gebeurd.