Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Science Center NEMO
Amsterdam, 13 oktober 2011

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Wetenschappers van de TU Delft doen onderzoek naar beleving in NEMO tijdens NEMO Science Live

Hoe leuk vind je NEMO? Dit gaan wetenschappers van de TU Delft onderzoeken tijdens de herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) in NEMO. Het onderzoek vindt plaats binnen het Science Live programma van NEMO en richt zich zowel op kinderen als volwassenen.

Hoe zit beleving in elkaar? Hoe kan beleving goed worden uitgedrukt in beeld, woord en getal en hoe hangen deze uitdrukkingen met elkaar samen? De Delftse onderzoekers van de faculteit Industrieel Ontwerpen, dr.ing. Marco Rozendaal en dr.ir. Arnold Vermeeren, willen meer grip krijgen op beleving. Ze vragen onder meer aan proefpersonen om zelf foto's van tentoonstellingen in NEMO te maken en daarbij hun gevoelens vast te leggen. Rozendaal: 'Beleving is relevant voor ons als industrieel ontwerpers. Mensen zijn geholpen met producten en diensten die prettige gevoelens oproepen tijdens het gebruik. Je kunt beleving indelen in diverse belevingskwaliteiten zoals: comfort, esthetiek, competentie en autonomie. Deze kwaliteiten ontstaan tijdens de interactie met producten en diensten. Interacties kunnen meer cognitief, motorisch, zintuiglijk of lichamelijk van karakter zijn; de vraag is dan of er verschillen zijn in de belevingskwaliteiten die mensen omschrijven bij deze verschillende vorm en van interactie.'

Meedoen aan het onderzoek kan vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 20 minuten. Het onderzoek loopt nog t/m 30 oktober. De wetenschappers zijn live te volgen via twitter: @NEMOScienceLive.

Over Science Live
Met Science Live brengt NEMO wetenschap en publiek bij elkaar. Dit levert niet alleen waardevolle gegevens op, maar geeft het publiek ook een interessant kijkje in de wetenschappelijke keuken. Wetenschappers die hun onderzoek ook in NEMO willen uitvoeren, kunnen meer informatie vinden op www.e-NEMO.nl/sciencelive.

Over Science Center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland. Het aanbod is bedoeld en geschikt voor bezoekers van alle leeftijden. NEMO is gedurende de herfstvakantie open van 09.00-18.00 uur. Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 15 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station). Voor meer informatie: www.e-NEMO.nl.

-Einde persbericht-




Ingezonden persbericht