Ingezonden persbericht


MuziekPodium Zeeland
Reserveren: 0900-3300033 /www.theaterverkoopzeeland.nl Informatie: 0118-623650 / www.muziekpodiumzeeland.nl

Zondag 16 oktober, 15.30 uur

Entree: 15 / 12 euro

St. Jacobskerk, Oude Markt 2, Vlissingen

Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss

met vocale muziek van Janacek, Brahms en Mendelssohn e.a.

De baanbrekende Tsjechische componist Leos Janacek (1854 - 1923) stond met het ene been nog in de romantiek, met het andere in de moderne tijd, hetgeen hem een uiterst boeiende overgangsfiguur maakt.

Janacek was niet alleen componist, maar ook een gedreven koordirigent. Zijn vocale stukken, vaak geschreven voor koren die hij zelf dirigeerde, getuigen van een zelfverzekerdheid en rijpheid, die de componist in andere genres pas veel later bereikte. Met name het leven en de dood van zijn geliefde dochter Olga werden voor hem een belangrijk thema.

Hiermee sloot hij aan op de zwaarmoedigheid van de Duitse Romantiek, zoals die verklankt is door Brahms, Mendelssohn en minder bekende tijdgenoten als Rheinberger en Tobias, eveneens op het programma, bij wijze van muzikale omlijsting, c.q. context.

Geen koor in Nederland kan dit laat-klassieke repertoire beter vertolken dan Cappella Amsterdam. In 1970 opgericht door Jan Boeke, staat dit vooraanstaande vocaal ensemble sinds 1990 onder artistieke leiding van Daniel Reuss. Het koor heeft zich in de afgelopen jaren hier te lande zowel in de oude muziek als in het hedendaagse repertoire een prominente positie verworven. Recentelijk verschenen er bij Harmonia Mundi verschillende c.d.'s, onder meer met werken van Sweelinck, Frank Martin, Ligeti en Heppener, waarvan de laatste werd bekroond met de Diapason d'Or de l'année 2009. In november 2009 won Cappella Amsterdam de VSCD Klassieke Muziekprijs.

Niet de eersten de besten dus, hetgeen zeer zeker ook voor het programma geldt, dat in de St. Jacobskerk meer dan uitstekend tot zijn recht zal komen.




Ingezonden persbericht