Ingezonden persbericht


Zondag 16 oktober: bundeling protest tegen kabinet in de Melkweg

Nu de pleinprotesten zich als een lopend vuurtje over de VS en Europa verspreiden, komen ook in Nederland de tegenstanders van het kabinet Rutte bijeen. Op 16 Oktober organiseren wij in de Melkweg en Stadsschouwburg, 'Voor een Hete Herfst:' Wat zijn alternatieven? Hoe krijgen we solidariteit weer in het hart van de samenleving? Hoe kunnen we onze krachten bundelen om te komen tot een gezamenlijk protest? De organisatoren van de Hete Herfst roepen ook op voor de pleinprotesten in Den Haag en Amsterdam op zaterdag 15 oktober. Na het programma in de Melkweg sluiten wij ons aan bij Occupy Amsterdam op het Beursplein.

Het kabinet Rutte rekent af met kunst, welzijn, vakbonden, milieu, openbaar vervoer, gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden, mensen met een beperking, studenten en migranten. Het sluitstuk van het jarenlange beleid, dat Nederland hervormt tot bedrijf en dat resulteert in afbraak van onze gemeenschappelijke voorzieningen.

Wij willen een samenleving gebaseerd op respect. Waarin de menselijke maat centraal staat en de sterkste schouders de zwakste ondersteunen. Waarin schoonheid het wint van geld. Waarin iedereen gelijk is voor de wet. Waarin zorgvuldigheid het wint van het recht van de sterkste.

Maar zo een samenleving komt er niet vanzelf. Daar moet hard voor worden gewerkt. Velen doen dat al, van advocaat tot huishoudelijke hulp, van huurder tot student en van buschauffeur tot kunstenaar. Maar we kunnen pas echt een vuist maken en het tij keren als we onze krachten bundelen. Want samen staan we sterk. Tot nu toe is het daar echter niet van gekomen.

Daarom organiseren we deze discussiedag. We willen zoveel mogelijk verschillende sectoren en bloedgroepen bijeenbrengen voor een aantal prangende vragen:


- Wat is ons alternatief en wat is er voor nodig dat te realiseren?


- Hoe krijgen we solidariteit weer in het hart van de samenleving?
- Hoe kunnen we het protest bundelen en wat betekent dit concreet voor het actietraject van het najaar?

Programma

Met als sprekers onder andere: Ruud Kuin (bondssecretaris van Abvakabo FNV), Ronald van Raak (Tweede Kamerlid SP), Karin Spaink (publiciste), Jerome Roos (ROAR magazine), Vincent Bijlo (carabetier en schrijver), Egbert Schellenberg (FNV Vecht voor je Recht), Peyman Jafari (Rekening Retour), Anja Meulenbelt (publiciste en voormalig Eerste Kamerlid SP), Marjolijn van Heemstra (Schrijver/theatermaker), Geert Ritsema (Milieudefensie), Arco Leusink (huurdersvereniging Amsterdam) en Peter Mertens (PvdA, België), Ronald van Raak (Tweede Kamerlid SP) en kamerleden van GroenLinks en PvdA.

Organisatoren

Het Plein der Beschaving Rekening Retour
The Walk of Shame
Terug naar de Bossen Platform Stop Racisme en Uitsluiting

Met dank aan de Melkweg, de Stadsschouwburg Amsterdam en www.baracudah.nl.

Datum

Zondag 16 oktober om 13.00 uur

Adres

De Melkweg:
Lijnbaansgracht 234-A, Amsterdam

Toegang gratis.