Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 6 oktober 2011

Mede-aanklager Demjanjuk-proces spreekt in Herinneringscentrum Hoe lef en geluk Jules Schelvis redden

Na een kort verblijf in kamp Westerbork werd Jules Schelvis in juni 1943 met zijn vrouw Rachel op transport gesteld naar Sobibor. Hij behoort tot de weinigen die de deportatie hebben overleefd en kunnen navertellen. Zondag 16 oktober om 14.00 uur vertelt de nu 90-jarige Jules Schelvis zijn levensverhaal in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Jules Schelvis ziet op 7 januari 1921 het levenslicht. In Amsterdam groeit hij op in een Joods gezin dat zich nauwelijks bezighoudt met het Jodendom. Voor de Duitse bezetter blijkt dat niet relevant; Schelvis wordt in 1943 op 21-jarige leeftijd opgepakt tijdens een razzia. Na een verblijf van zes dagen in kamp Westerbork, wordt hij met zijn vrouw Rachel en een groot deel van haar familie gedeporteerd naar Sobibor. Rachel en haar familie worden na aankomst direct vermoord.

Een wonder zorgt ervoor dat Schelvis zich aan dit noodlot kan onttrekken. Direct na aankomst worden van alle gedeporteerden 80 mannen geselecteerd in een aparte rij. Zonder te weten waarom, voelt Schelvis dat het van wezenlijk belang is tot deze groep te behoren. Met opgestoken hand wendt hij zich tot een SS'er. In zijn beste Duits vraagt de Amsterdammer toestemming zich bij de 80 te voegen. De Duitser stemt in en Schelvis is nummer 81.

Hij kruipt door het oog van de naald. Tot het eind van de oorlog verblijft hij in zeven verschillende kampen. Van het totaal van 34.313 Nederlandse Joden dat in Sobibor aankwam, blijkt Jules Schelvis tot het onwaarschijnlijk kleine aantal van 18 overlevenden te behoren.

Onlangs heeft Jules Schelvis zijn medewerking verleend als mede-aanklager in het Demjanjuk-proces. Hij werd daarbij begeleid door Rozette Kats, Joods onderduik overlevende en betrokken bij de Stichting Sobibor. Zij zal hem tijdens de ooggetuigenlezing interviewen. Jules Schelvis zal na afloop van de lezing zijn boeken "Binnen de poorten" en "Sobibor" signeren. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.