Gemeente Gaasterlân-Sleat


Gaasterlân-Sleat op koers voor de fusie

begroting

Sluitende begroting voor 2012

In het laatste jaar voor de fusie presenteert Gaasterlân-Sleat een gezonde vermogenspositie en een sluitende begroting 2012. Mede door een voorzichtig financieel beleid in de voorgaande jaren vaart de gemeente een gezonde koers. De lastenstijging voor de inwoners en ondernemers zal het komende jaar beperkt blijven. Echter vanaf 2013 zal het Rijk nog meer taken overhevelen naar de gemeenten, met minder financiële middelen.
Dit betekent ook bezuinigingen voor Gaasterlân-Sleat en haar fusiepartners Lemsterland en Skarsterlân. Het college legt de begroting nu voor aan de gemeenteraad, die deze op 8 november in een speciale raadsvergadering behandelt. De begroting ligt tot die datum voor inwoners ter inzage op het gemeentekantoor of is te bekijken via de website van de gemeente.

Beperkte bezuinigingsmaatregelen
De stabiele uitgangspositie van de gemeente resulteert in een sluitende begroting 2012 zonder verstrekkende maatregelen. Hierbij heeft het college getracht een stijging van de gemeentelijke lasten voor de inwoners en ondernemers in 2012 zoveel mogelijk te beperken. Het tarief afvalstoffenheffing blijft gelijk en de OZB stijgt met 4,5% ten opzichte van voorgaand jaar, zo is het voorstel aan de raad. Klimaatsveranderingen vereisen aanvullende investeringen in het rioolstelsel waardoor de rioolheffing stijgt met 9,7% ten opzichte van voorgaand jaar (bijvoorbeeld het tarief eenpersoonshuishouding stijgt van EUR 92,40 in 2011 naar EUR 101,40 in 2012).

De gemeente wil haar voorzieningen op peil houden en waar mogelijk blijven verbeteren. In de begroting van 2012 is daardoor bescheiden ruimte voor investeringen. De gemeente werkt samen met de Provincie aan plannen zoals, `Met de boot naar bos' en `Waterplein Balk'. Er wordt door de gemeente zelf gewerkt aan het nieuwe fietspad tussen Oudega en 't Flinkeboskje. Verder is er invulling gegeven aan een combinatiefunctionaris Sport en is een `Cultuurmakelaar' aangesteld.

De combinatiefunctionaris Sport verzorgt de lessen lichamelijke opvoeding op de basisscholen en ondersteunt de sportverenigingen. Het inzetten van een cultuurmakelaar betreft het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op het gebied van muziek, kunst en cultuur.

Meerjarenbegroting 2012-2016
De colleges en raden van de fusiegemeenten gaan keuzes maken uit een vijftal taken waarbinnen de komende jaren bezuinigingen zouden kunnen plaatsvinden. Deze betreffen: openbare ruimte, gesubsidieerde instellingen, sport, maatschappelijke voorzieningen en brandweer. Alle fracties van de gemeente Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat gaan afzonderlijk aan de slag om keuzes te maken voor de invulling van deze bezuinigingen. Samen met de fusiegemeenten worden er keuzes gemaakt voor een sluitend meerjarenperspectief voor de nieuwe gemeente `De Friese Meren'. Het gezamenlijke doel is een krachtige plattelandsgemeente te vormen van zo'n 50.000 inwoners.