D66

maandag 17 oktober 2011

Eerst waarschuwen, daarna bekeuren

D66-Kamerlid Magda Berndsen PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt bieden een initiatiefnota aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aan zodat eerlijkheid bij bekeuringen wordt gegarandeerd. Wie een kleine overtreding pleegt, krijgt eerst een waarschuwing van de politie, een `gele kaart'. Gaat het binnen een jaar weer mis, dan krijgt die persoon een boete. Eerlijkheid en duidelijkheid staan voorop in het plan van beide Kamerleden, dat zonder wetswijziging gerealiseerd kan worden.

Duidelijk en terecht

Recourt en Berndsen willen met hun voorstel meer rechtsvaardigheid voor burgers. Politieagenten delen boetes uit voor kleine overtredingen zoals ondeugdelijke verlichting of een beperkte snelheidsovertreding, maar kunnen ook kiezen voor een waarschuwing. Het is nu onduidelijk wanneer je een waarschuwing of een boete krijgt. "Als na een waarschuwing altijd een bon volgt, weten mensen wat ze kunnen verwachten. Iedereen weet dat bij herhaling van een overtreding op een gele kaart een rode volgt in de vorm van een bon. Hiermee voorkom je willekeur, vergroot je de effectiviteit van een waarschuwing en versterk je het gezag van de politie," vertelt Recourt.

Minder administratie, meer blauw

De PvdA en D66 willen daarbij de administratieve lasten voor de politie verkleinen. Geen uitgebreide formulieren, maar een paar gegevens die digitaal ingevoerd kunnen worden: het burgerservicenummer, de naam, het geboortejaar en de code van de overtreding. Met de combinatie van deze gegevens hebben agenten meteen voor ogen wie er voor ze staat en kunnen een waarschuwing of een boete geven. Berndsen: "Een boete is vervelend voor wie het krijgt, maar ook voor wie het moet uitdelen. De tijd die agenten kwijt zijn aan het afhandelen van boetes neemt met ons waarschuwingsysteem af. Minder administratieve lasten voor de politie betekent meer blauw op straat."

Veiligheid

Veiligheid moet worden gegarandeerd, daarom blijven bekeuringen gehandhaafd om ongewenst gedrag te corrigeren en te voorkomen. Agenten moeten iemand die moedwillig overtredingen begaat of gevaarlijke situaties veroorzaakt naar eigen inzicht meteen een bekeuring kunnen geven, leggen de initiatiefnemers in hun nota uit.