Ray Anderson lezing: Balkenende & Zevenbergen over duurzaam ondernemen

Persbericht van MVO Nederland

MVO-missionaris Jan Peter Balkenende en duurzaam ondernemer Leen Zevenbergen verzorgen de eerste Ray Anderson lezing op de Dag van de Duurzaamheid (11-11). Balkenende bespreekt het belang van duurzaam pionierschap in tijden van economische crisis. Zevenbergen spreekt vanuit de praktijk. Hij focust op het belang van het creëren van draagvlak voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) onder stakeholders. Het wordt een jaarlijks terugkerend evenement met duurzame en inspirerende pioniers uit het bedrijfsleven die hun visie geven op MVO. MVO Nederland en InterfaceFLOR organiseren de lezing ter nagedachtenis aan Ray Anderson, oprichter van Interface en MVO-pionier van het eerste uur, en om ondernemers te inspireren en in beweging te brengen.

Volgens Zevenbergen is de economische crisis juist een kans voor duurzame ondernemers. "De crisis zuivert en verandert de markt. Een mooi moment om in te stappen met innovatieve ideeën." Balkenende ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor pioniers. "Intrinsieke overtuiging van doelen en visie zijn noodzakelijk om verandering teweeg te brengen. Pioniers zorgen daarvoor als zij hierin transparant zijn en hun beslissingen baseren op feiten."

Vanzelfsprekende zaak
MVO Nederland wil van MVO een vanzelfsprekende zaak maken voor ondernemers, onder meer door hen inspiratie te bieden. InterfaceFLOR onderschrijft deze doelstelling en draagt er zelf aan bij door haar MVO-ervaringen te delen met andere bedrijven. Willem Lageweg, directeur MVO Nederland: "Met deze twee sprekers schetsen wij de grote lijnen van wat er nu speelt en blijven we dicht bij belangrijke MVO-vraagstukken uit de praktijk. Ook bieden we ondernemers de kans hun eigen ervaringen met elkaar te delen." Na afloop van de lezingen kunnen deelnemers in kleinere groepen discussiëren over 'Transparantie en meetbaarheid van MVO-prestaties' en 'Draagvlak creëren onder medewerkers' of een kijkje nemen in het bedrijf InterfaceFLOR.

De lezing vindt plaats op de Dag van de Duurzaamheid, vrijdag 11 november van 13:30 uur tot 17:00 uur in het Europese hoofdkantoor van InterfaceFLOR in Scherpenzeel. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.mvonederland.nl/agenda.

Over Leen Zevenbergen
Leen Zevenbergen richtte twintig bedrijven op en gaf leiding aan diverse ICT-bedrijven. Sinds 1 januari 2009 is hij de CEO van Qurius NV. Daarnaast publiceerde hij twee boeken 'En nu laat ik mijn baard staan' (in 2007 uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar) en 't Is groen', een boek over ondernemerschap, leiderschap en creativiteit vanuit een praktische benadering.

Over Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende was minister-president van 2002 tot 2010. Sinds 2010 is hij partner bij Ernst & Young. Hij is verantwoordelijk voor het Corporate Social Responsibility-programma en betrokken bij cliënten die zich bevinden op het snijvlak van de publieke en private sector. Daarnaast is hij hoogleraar Governance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ray Anderson
Ray Anderson was de oprichter van Interface. In 1994 raakte hij zodanig geïnspireerd door Paul Hawken's boek 'The Ecology of Commerce' dat hij besloot Interface om te vormen van een aardolie-intensief bedrijf tot een duurzaam bedrijf. Hij lanceerde Mission Zero, de missie om uiterlijk in 2020 100% duurzaam te zijn en zelfs een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij. Hij vergeleek deze uitdaging met het beklimmen van de Mount Everest ('Mount Sustainability') en formuleerde zeven ambitieuze doelstellingen op de weg naar de top. Die worden nog altijd gehanteerd door Interface.

MVO Nederland
MVO Nederland is de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor bedrijven met MVO-ambitie. Haar streven: MVO een vanzelfsprekende zaak maken voor alle ondernemers in Nederland. Sinds de oprichting in 2004 is MVO Nederland uitgegroeid tot hét startpunt voor alle ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen en daarover van gedachten willen wisselen met gelijkgestemden, brancheorganisaties, de overheid en/of NGO's. Het partnernetwerk van MVO Nederland telt inmiddels ruim 1.700 bedrijven en organisaties. Elke maand komen daar 50 partners bij. Deze ondernemingen komen uit alle sectoren en variëren van eenpersoonsbedrijven tot multinationals. MVO Nederland faciliteert haar achterban met kennis en inspiratie over de volle breedte van het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2011 zijn er speciale activiteiten op het terrein van slimmer samenwerken, sociale innovatie en het nieuwe werken. Ook aan arbeidsparticipatie van mensen met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt wordt door MVO Nederland in 2011 extra aandacht besteed. Kijk voor meer informatie op www.mvonederland.nl.

Interface
InterfaceFLOR is de modulaire vloerendivisie van Interface Inc., dat gevestigd is in de VS. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in het ontwerpen en produceren van innovatieve, modulaire vloeren van hoge kwaliteit. Interface was een van de eerste bedrijven die zich openlijk uitsprak voor duurzaamheid toen het medio jaren negentig beloofde dat het in 2020 op geen enkele wijze meer het milieu zou belasten. Deze doelstelling staat bekend als Mission Zero en ligt ten grondslag aan iedere beslissing die wordt genomen op het gebied van bedrijfsvoering, productie en design en vormt de basis voor alle dimensies van het bedrijf: mensen, processen, producten, locatie en winst. Op weg naar het bereiken van Mission Zero is Interface inmiddels al ruim over de helft en het bedrijf heeft veel erkenning gekregen voor de tot dusver behaalde resultaten. Kijk voor meer informatie op www.interfaceflor.eu.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*
*

Links:
http://www.mvonederland.nl/agenda/2011-11-11/ray-anderson-lezing-balken ende-en-zevenbergen-over-duur

Noot voor redacties


MVO Nederland

Voor de redactie /

Razende Robot Reporter