Rechtbank Zwolle-Lelystad


Verdachten veroordeeld in vuurwerkzaak

Lelystad , 17-10-2011

Rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeelt vijf verdachten in de vuurwerkzaak. De verdachten hielden zich in de jaren 2006 tot en met 2009 bezig met grootschalige invoer van illegaal Chinees vuurwerk in Nederland. Tevens zijn de verdachten veroordeeld omdat bewezen is verklaard dat zij lid waren van een criminele organisatie.

Vijf verdachten veroordeeld

Van de zes verdachten, die twee weken geleden terechtstonden voor de rechtbank Zwolle-Lelystad in verband met de omvangrijke vuurwerkzaak, zijn vijf veroordeeld. De meerdaagse zitting vond vanwege beschikbare grote zaalruimte plaats in Utrecht.

Illegaal vuurwerk

De verdachten lieten grote hoeveelheden illegaal vuurwerk vanuit Polen in zeecontainers vervoeren naar een bunker in Duitsland. Van daaruit werd het illegale vuurwerk in gehuurde vrachtwagens naar Nederland gebracht en geplaatst in diverse opslagruimten in Nederland. Het vuurwerk werd vervolgens doorverkocht op de particuliere Nederlandse markt. Het ging om in China gefabriceerd vuurwerk wat deels uitsluitend door een gediplomeerd pyrotechnici afgestoken mag worden. Ook de opslagruimten voldeden niet aan de eisen die de wet en regelgeving daaraan stelt.

Winstbejag

De rechtbank heeft de verdachten aangerekend dat zij uitsluitend vanwege winstbejag handelden. Daarnaast hebben verdachten zich geen rekenschap gegeven van het grote gevaar wat dit vuurwerk in handen van niet deskundigen kan veroorzaken.

Celstraffen en taakstraffen

De verdachten zijn veroordeeld tot straffen variërend van één jaar celstraf tot voorwaardelijke straffen met taakstraffen. De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd dan door de officier van justitie is geëist. De rechtbank heeft de periode waarin de verdachten onderdeel waren van de criminele organisatie als korter beoordeeld dan zoals de officier van justitie deze op de tenlastelegging had geformuleerd. Verder kan niet worden vastgesteld welk deel van het ingevoerde vuurwerk onder de meest risicovolle categorie valt. De rechtbank houdt voorts rekening met het feit dat de twee hoofdverdachten inmiddels niet meer actief zijn in de vuurwerkhandel. De rechtbank is van oordeel dat met de opgelegde straffen de kans op het voorkomen van recidive groter is.

Zesde verdachte vrijgesproken

Een zesde verdachte die vanuit het buitenland vuurwerk leverde, is vrijgesproken. Van deze verdachte kon niet worden vastgesteld dat hij kennis droeg van de invoer door de vijf in Nederland van het vuurwerk.