Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


rioolwaterzuiveringsinstallatie Woerden feestelijk geopend

Vernieuwde rioolwaterzuiveringsinstallatie Woerden feestelijk geopend

Publicatiedatum : 17 oktober 2011

Met een ruk aan een koord `ontkurkten' wethouder Titia Cnossen van de gemeente Woerden en hoogheemraad Jan Reerink een metershoge champagnefles, waaruit zo'n 1000 felblauwe ballonnen ontsnapten. Zo werd de vernieuwde rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Woerden officieel geopend. Drie leerlingen van groep 7 van de St. Franciscusschool uit Woerden assisteerden hierbij wethouder en hoogheemraad.

Enorme hoeveelheden afvalwater

Als het droog is, komt er op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Woerden ieder uur gemiddeld 0,6 miljoen liter afvalwater binnen. Als het regent, komt daar via de straatputten nog meer water bij. Het afvalwater is afkomstig van bedrijven en huishoudens uit Woerden, Kamerik, Zegveld, Driebruggen, Waarder en Nieuwerbrug. Via de gootsteen, het doucheputje of het toilet komt het afvalwater in het riool terecht, op weg naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Woerden. Daar maakt het waterschap het afvalwater zo schoon dat er weer vissen in kunnen zwemmen. Het schone water, het effluent, wordt geloosd op de Oude Rijn.

Aanpassingen

Tussen 2008 en 2011 is de rioolwaterzuiveringsinstallatie Woerden aangepast. Het zuiveringsproces is verbeterd, waarbij vooral gelet is op energiebesparing. De zuivering is nu weer up-to-date en toekomstbestendig. Ook is de capaciteit van de gehele zuivering vergroot. De maximale zuiveringscapaciteit is nu gelijk aan het afvalwater van ruim 60.000 mensen.

Bellenbeluchting

Het reinigen van afvalwater kost veel energie. Een belangrijk deel van die energie wordt verbruikt in de beluchtingstank. Daar wordt de vervuiling in het afvalwater met behulp van bacteriën schoongemaakt. Die bacteriën gebruiken veel zuurstof. Er zijn twee methodes om zuurstof in te brengen: oppervlaktebeluchting en bellenbeluchting. Voorheen werd er in Woerden gebruik gemaakt van oppervlaktebeluchting, maar tijdens de renovatie is bellenbeluchting aangelegd. Bij deze methode wordt de lucht door schermen met kleine gaatjes vanaf de bodem door het water geblazen. Deze methode bespaart zo'n 25% op het energieverbruik van de hele installatie, ten opzichte van oppervlaktebeluchting. De champagnefles en de ballonnen verbeeldden deze bijzondere bellenbeluchting.

Open dag goed bezocht

Op zaterdag 15 oktober kon het Woerder publiek een kijkje op de installatie komen nemen. Er was flinke belangstelling: zo'n 200 bezoekers kwamen kijken hoe het waterschap het afvalwater zó schoon maakt dat er weer vissen in kunnen zwemmen.