Algemene Onderwijsbond

17-10-2011

Liesbeth Verheggen: "Niet zinvol om voor de 4e keer aan te schuiven bij minister"

https://twitter.com/#!/LVerheggen
De AOb stapt uit het overleg met de minister. Een kort vraaggesprek met AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen.

Waarom is de AOb uit het overleg met de minister gestapt? "We vinden het niet zinvol om voor de 4de keer aan te schuiven in een overleg waarvan we de uitkomst al weten. Het is duidelijk dat ze niet van plan is om ons tegemoet te komen."

De AOb stapt als enige organisatie op, geloven de anderen wel in een goede afloop?
"Dat weet ik niet. In mei hebben we de stakingen afgezegd, omdat de maatregelen 1 jaar werden uitgesteld. We zeiden toen ook direct dat onze eisen voor een alternatieve invulling van de 300 miljoen bleven staan. Na de zomervakantie hebben werknemers en werkgevers gezamenlijk voorgesteld om ondermeer het geld voor de prestatiebeloning te gebruiken. Het mes sneed dan aan twee kanten: geen ontslagen en de werkgevers hoefden geen uitkeringsgelden te betalen. Al bij het 1ste overleg hadden wij door dat er niets meer inzat, we zijn toen toch nog 2 keer meegegaan, omdat we geen spelbreker wilden zijn."

Er was nog sprake van experimenten voor het speciaal onderwijs? "Ja, een ingewikkelde constructie waarbij er experimenteergeld van de prestatiebeloning, dus tijdelijk geld, werd ingezet in het speciaal onderwijs. Werkgevers konden volgens ons op grond daarvan de werkplekken niet behouden. Dit was meer een doekje voor het bloeden."

Wat gebeurt er nu verder?
"Wij gaan opnieuw lobbyen bij de Tweede Kamer, omdat de begrotingsbehandeling eraan komt. Verder leggen we contact met de ouderorganisaties om in de voorbereiding van de behandeling van het wetsontwerp ook inhoudelijk nog druk uit te oefenen.