Waarnemersmissie van 35 vrouwen naar verkiezingen in Tunesië


Ministerie van Buitenlandse Zaken maakt waarnemersmissie mogelijk.

DEN HAAG, 20111017 -- Het in Den Haag gevestigde Gender Concerns International stuurt 35 vrouwen als verkiezingswaarnemer naar de eerste vrije verkiezingen in Tunesië, het eerste tastbare resultaat van de Arabische lente. De verkiezingswaarnemers observeren de verkiezingen exclusief vanuit de bril van gendergelijkheid.

De waarnemersmissie, die zorgvuldig is samengesteld uit vrouwen van zowel buiten als binnen de regio,  is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het democratisch proces zorgt alleen voor vrede, veiligheid en stabiliteit, wanneer het op de verschillende niveaus volledig openstaat voor alle geledingen van de samenleving. Zo’n democratie is daarentegen onvoldragen, wanneer vrouwen hun rol hierin, om welke reden dan ook, onvoldoende kunnen of willen spelen. Bijsturen is dan gewenst.

Tunesië is het land waar vorig jaar de Arabische lente begon. De eerste vrije verkiezingen vinden plaats op zondag 23 oktober 2011. De bevolking kiest voor een 218 zetels tellende vergadering die de Tunesische Grondwet gaat herschrijven.  Rond de 11.000 kandidaten van ongeveer 110 politieke partijen nemen aan de verkiezingen deel.

Gender Concerns International ondersteunt vrouwen wereldwijd in het opeisen van een  rol als “agents of change”. Momenteel is de organisatie actief in onder meer Afghanistan, Pakistan, Zuid-Soedan en de MENA regio (Tunesië, Egypte. Jemen, Libië).