Gemeente Hardenberg



Zomertheater Hardenberg krijgt vervolg

16 oktober 2011

Van 23 juli tot en met 21 augustus 2011 was Sesamstraat in Hardenberg. De gemeente Hardenberg gaf hiermee invulling aan het zomertheater. In totaal hebben 57.000 bezoekers het Sesamstraat in Hardenberg bezocht. De bezoekers zijn zeer tevreden tot tevreden over zowel de voorstelling, tentoonstelling als de parade. De inkomsten voor de stad waren ruim 1 miljoen euro. De gemeente Hardenberg is blij met deze uitkomsten en wil het zomertheater in 2012 een vervolg geven.

De gemeente Hardenberg wil zich graag profileren als een gemeente waar recreatie en toerisme het visitekaartje is. Hardenberg probeert hiermee meer bezoekers te genereren, zowel voor dag- als verblijfsbezoek.

Er is een onderzoek uitgevoerd om inzichtelijk te maken wat de effecten zijn geweest van het zomertheater.

Sesamstraattheater
Theater de Voorveghter was van 23 juli tot en met 21 augustus omgetoverd tot een Sesamstraatmuseum. Het theater was dagelijks geopend voor de tentoonstelling over Sesamstraat. Vier keer per week werd de voorstelling Het mooiste van Sesamstraat opgevoerd.

Op woensdag 27 juli en op maandag 8 augustus werd een parade gehouden door het centrum van Hardenberg rond de verjaardag van Sesamstraat in samenwerking met de recreatiebedrijven uit het Vechtdal en Reestdal.

Daarnaast zijn er in de stad, in samenwerking met de ondernemers en Stad Hardenberg Promotie, verschillende activiteiten georganiseerd rondom Sesamstraat, zoals de 3D tekening, zandsculpturen en de Millenniumkaart die is aangeboden door de Stichting 2015 in samenwerking met een groot aantal basisscholen uit de gemeente.

Economisch en promotioneel
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de effecten zowel op economisch als promotioneel vlak in positieve zin merkbaar zijn geweest. De belevingswaarde van het evenement was zeer groot. In totaal zijn er ruim 57.000 bezoekers geweest die activiteiten rondom Sesamstraat (en dus de stad Hardenberg) hebben bezocht. Zij hebben Hardenberg beleefd en het beeld dat zij van Hardenberg hadden was met name 'veel te doen', 'winkelstad' en 'natuurrijke omgeving'.

De respondenten van het onderzoek, zowel de bezoekers van Sesamstraat als niet-bezoekers, waren erg tevreden over dit evenement. Zij gaven aan dat dit project een leuke promotie is voor de stad en een leuk theaterproject voor kinderen. De bezoekers gaven gemiddeld 18 euro per persoon uit in Hardenberg. In totaal komen de inkomsten voor de stad hiermee op ongeveer 1.035.000 euro.

Ondernemers
Ook de ondernemers (horecaondernemers, campingeigenaren en winkeliers) zijn gevraagd naar hun mening over het Sesamstraatevenement. Gemiddeld geven deze ondernemers het evenement een 7,9. Daarnaast geven veel ondernemers aan met name tijdens de twee parades meer omzet te hebben behaald.

De samenwerking met de campings bij de parade wordt als positief ervaren door de winkeliers en horecaondernemers. Zij zien Sesamstraat in Hardenberg tevens als leuke promotie voor Hardenberg en vinden het goed dat de gemeente investeert in dit soort evenementen. Daarnaast zien zij graag dat dit evenement een vervolg krijgt.

Vervolg
De gemeente Hardenberg wil in 2012 een vervolg geven aan het zomertheater. Het is nu nog niet bekend in welke vorm dit zal zijn. Het zomertheater is afgesloten met een positief resultaat van 20.000 euro. Het college stelt voor dit saldo te reserveren als startkapitaal voor het zomertheater van 2012.