Met het hele gezin genieten van geschiedenis

Persbericht van Nationaal Historisch Museum

De herfstvakantie voor scholieren komt eraan: van 15 tot en met 23 oktober in Noord- en Midden-Nederland en van 22 tot en met 30 oktober in Zuid-Nederland. Het is voor gezinnen een uitgelezen moment om op stap te gaan. Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober organiseren honderden culturele instelingen overal in Nederland activiteiten voor een breed publiek. Vaak bieden ze tijdens de herfstvakantie speciale programma's op kindermaat aan. Een kleine greep uit het aanbod.

Prinsen en prinsessen
Wie kinderen en geschiedenis zegt, denkt aan ridders, prinsessen en kastelen. Op de dinsdagen 18 en 25 oktober aanstaande is het op Paleis Het Loo in Apeldoorn Prinsen- en Prinsessendag. Eén dag lang staan de jonge museumbezoekertjes centraal. Op Slot Loevestein in Zaltbommel beleven jonge ridders op zaterdag 15 en zondag 16 oktober de middeleeuwen, met als hoogtepunt een echt riddertoernooi.

Middeleeuwse spelen
In de Menkemaborg in Uithuizen gaan kinderen in een Junior Audiotour op stap met Gerhard en Susanna Alberda. Ze spelen samen met andere rijke kinderen en niet met hun leeftijdsgenootje Fieke, die in de keuken moet werken. Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht organiseert een tentoonstelling over spelen door de eeuwen heen. Het Mottekasteel in Oostkapelle laat op 18 oktober de middeleeuwen herleven met spelletjes uit die tijd.

Workshops voor kinderen
In Museum het Admiraliteitshuis in Dokkum kunnen kinderen op 19 oktober een middeleeuwse pot boetseren en op 22 oktober leren papier drukken. Of ze kunnen een oer-Hollands draaimolendiploma halen in Museum Speelklok in Utrecht. In het Hunebedcentrum in Borger leren archeologen in spe fossielen prepareren, conserveren en determineren.

Speurneuzen
Het Utrechts Archief geeft een workshop genealogie voor kleine depotduikers of laat ze een game spelen waarmee ze hun eigen familiewapen bij elkaar kunnen verdienen. In Sluis kunnen kinderen tijdens de Nacht van de Geschiedenis een spannende tocht maken over de stadswallen, op zoek naar de Dikke van Dale en prins Maurits.

Compleet aanbod
Deze en vele andere activiteiten vinden plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis, die nog loopt tot en met 31 oktober op locaties in het hele land. Een selectie van activiteiten tijdens de herfstvakantie staat bij elkaar in een dossier op de website van de Maand van de Geschiedenis maandvandegeschiedenis.innl.nl/herfstvakantie.

*

Links:
http://www.maandvandegeschiedenis.innl.nl



Razende Robot Reporter