Nieuws

Rotterdamse onderzoeker wint schrijfwedstrijd

dinsdag 18 oktober 2011

Pieter Kruizinga van het Erasmus Medisch Centrum heeft de beste tekst geschreven over zijn onderzoek. Hij ontving daarom een aanmoedigingsprijs van de Hartstichting.

'Het is belangrijk dat onderzoekers aan het brede publiek kunnen vertellen wat ze doen', vertelt Karin Eizema, teamleider Wetenschap van de Hartstichting. 'De mensen die geld stoppen in de collectebus willen immers weten wat daarmee gebeurt.'

Workshop
Maar het werk van onderzoekers is ingewikkeld. Hoe leg je dat uit aan mensen zonder veel medische kennis? 'Dat is een vaardigheid die je kunt trainen', vertelt Eizema. 'Daarom hebben we een workshop voor jonge onderzoekers georganiseerd. Daarbij hoorde ook een schrijfwedstrijd.'

De workshop was onderdeel van een opleidingsweek voor jonge wetenschappers, die de Hartstichting elk jaar organiseert in samenwerking met de instituten voor hart- en vaatonderzoek van de Nederlandse universiteiten.

Oma of buurvrouw
80 jonge wetenschappers moesten over hun werk een tekst schrijven die hun oma of buurvrouw kan begrijpen. De teksten werden beoordeeld door 15 personen zonder medische opleiding. Bovendien bekeek een professionele wetenschapsjournalist alle teksten.

Winnaar
Pieter Kruizinga kwam als winnaar uit de bus. Hij vermijdt moeilijke woorden en legt helder uit dat hij werkt aan een nieuw apparaat, waarmee je de slagader in de hals nog beter kunt onderzoeken. Kruizinga vergelijkt de huidige apparaten met fototoestellen voor zwart-witfoto's: zijn nieuwe machine maakt kleurenfoto's. Die vertellen dus nog meer over gezonde en zieke delen van de slagader in de hals.

Meer weten?
De beste teksten verschijnen binnenkort op hartstichting.nl Lees meer over de opleidingsweek