Gemeente Son en Breugel


Stakenburgstraat

Kap populierenbosje Stakenburgstraat

Populierenbosje

Een vijfentwintigtal populieren zijn op zaterdag 6 augustus jl. gekapt aan de Stakenburgstraat te Breugel. De bomen grenzend aan het fietspad, zijn eigendom van de gemeente en de overige bomen zijn eigendom van Staatsbosbeheer. De bomen zijn gekapt omdat deze zorgden voor een direct gevaar voor de gebruikers van het naastgelegen fietspad en rijbaan. In het bijzijn van Staatsbosbeheer zijn de bomen ter plaatse beoordeeld. Wegens gevaarzetting is besloten om de bomen per direct te verwijderen.

De vitaliteit van de bomen stond al een langere tijd onder verscherpte controle. Bij enkele controles waren we getuige van spontane takbreuk en was duidelijk te zien dat er onder aan de stammen sprake was van voetrot, hetgeen zorgt voor een instabiele standplaats. Meerdere bomen zijn afgebroken onder aan de stam en hellen gevaarlijk over en richting het fietspad en de rijbaan. Met de minst of geringste windvlaag zouden deze bomen kunnen vallen, omdat deze enkel houvast hebben aan de kronen van enkele bomen.

Om de bovengenoemde reden is besloten om alle bomen direct te verwijderen. Met Staatsbosbeheer is afgesproken dat zij in week 47 het hele populierenbosje herplanten. Eenzelfde aantal bomen wordt teruggeplant in de maat 12/14. De populieren zijn bij aanplant zo`n 3.00 meter hoog.