Provincie Limburg



Limburgtour brengt Gouverneur in Horst aan de Maas en Venray

De tweede week van de Limburgtour van Gouverneur Theo Bovens brengt hem naar Horst aan de Maas en Venray. De afgelopen week beet hij het spits af in Venlo en bezocht daarna Beesel en Peel en Maas.

De Limburgtour is bedoeld om hernieuwd kennis te maken met Limburg.

In zijn installatierede op 7 oktober bij zijn aantreden als de nieuwe Commissaris van de Koningin zei de heer Bovens daar over: "Ik heb besloten niet traditiegetrouw te starten in de hoofdstad, maar in Venlo, in Noord- Limburg. Vóór carnaval wil ik in 33 gemeenten kennis vergaren over wat de Limburgers beweegt. Kennis maken met de mensen, hun zorgen vernemen, hun passies en trots horen. Ik wil de ziel van elke gemeenschap kunnen vatten. Leer mij de Limburgers kennen!".

De programma's voor de bezoeken zijn gemaakt op voorstel van de gemeenten.

Het bezoek aan Horst aan de Maas begint op 18 oktober 2011 om 14.00 uur met een ontvangst door en overleg met het college van burgemeester en wethouders in het gemeentehuis. Aansluitend zijn er bezoeken en ontmoetingen, passend in het profiel van gemeente van agribusiness en toerisme en van het gemeenschapsdenken.

Na het overleg met burgemeester en wethouders ziet het programma er als volgt uit:

16.00 uur: Bezoek Bouw Opleidings Centrum, Het Bouw Opleidings Centrum in Horst is de organisatie van de bedrijven in de bouw in Noord Limburg van waaruit zij gezamenlijk jongeren en oudere `zij-instromers' opleiden tot vaklieden en middenkaderfunctionarissen. (locatie: Bouwcampus, Gebr. van Doornelaan 63 te Horst)

17.00 uur: Bezoek crypte Lambertuskerk / kunstschatten. De geschiedenis van de Horster kerk reikt terug tot een grijs verleden. De oudste schriftelijke vermelding dateert uit 1219.

18.00 uur: Ontmoeting met fractievoorzitters gemeenteraad, (locatie: De Sevewaeg, Markt 3-7 te Sevenum)

19.00 uur: Nominatie Juichwilg - gesprek met vrijwilligers van St. Landschapsbelangen. De wijze waarop de gemeente samenwerkt met bewoners en verenigingen die zich op vrijwillige basis inzetten voor natuur, landschap en erfgoed. (locatie: De Sevewaeg, Markt 3-7 te Sevenum)

20.30 uur: Cambrinus, Kunst en de Buren: de kracht van de inwoners en een vleugje cultuur. Cambrinus, Kunst en de Buren is een cultureel straatfestival, georganiseerd in 2011. Geheel uit het niets bleek een klein idee voldoende om een hele straat in beweging te krijgen en enkel enthousiasme leidde tot een festival met meer dan 50 muziekoptredens en 30 straattheatermomenten door 10 theatergezelschappen in een weekend tijd over een stuk straat van 300 meter. En daarmee is ook de plek waar dit festival plaatsvindt bijzonder. Op privéterrein van de aanwonenden van de Venrayseweg in Horst exposeerden zo'n 25 kunstenaars in garages, opritten en tuinen van buurtbewoners. (locatie: Theater81, Venrayseweg te Horst)

Woensdag 19 oktober 2011:

Vervolg bezoek aan Horst aan de Maas

08.30 uur: Ontbijt - gesprek met leden Toeristisch Platform, (locatie: Turfstrooisel 6 te Griendtsveen)

09.45 uur: Sightseeing Horst aan de Maas per bus

11.00 uur: Bezoek zichtstal Edwin en Elly Michiels

Edwin (38) en Elly (37) Michiels hebben een bedrijf in Melderslo. Het bedrijf bestaat uit 12 hectare akkerbouw, 25 hectare bollen en 880 vleesvarkens. Zij zijn momenteel druk doende met de bouw van een nieuwe varkensstal om op die manier te kunnen voldoen aan Europese eisen die in 2013 gaan gelden. De stal, met een bezoekersloge voor belangstellenden, is bijna klaar.

(locatie: Herenbosweg 38 te Melderslo)

12.00 uur: Afsluiting

De heer Bovens zet vervolgens koers naar Venray. Het programma voor het bezoek aan Venray is als volgt:

12.30 uur: Overleg met het college van burgemeester en wethouders van Venray. (locatie voormalig gemeentehuis op de Grote Markt)

13.30 uur: Oriënterend gesprek met het presidium van raad, de voorzitter en de vicevoorzitter van de raad.

14.30 uur: Bezoek aan het Centrum van Venray onder begeleiding van de voorzitter van het Gidsengilde en inclusief bezoek aan Grote Kerk, museum en demonstratie digitaal cultuurhistorisch beeldarchief Rooynet.

16.00 uur: Rondrit door de gemeente Venray met bezoek, soms met korte uitstap voor een kennismaking, bijvoorbeeld het Ondernemersplatform Venray (industrieterrein); de dorpsraad van Wanssum (haven) aan markante gebouwen, omgevingen, projecten etc.

19.55 uur: Ontvangst door voorzitter J. Huys van de beheersstichting Wijkcentrum Brukske (locatie: Wijkcentrum "de Kiosk" Kiosk 1 Venray)

20.00 uur: Optreden Venray's Mannenkoor

20.30 uur: Start gesprek met het Ondernemend Gezelschap Brukske over ontwikkelingen in de wijk

20.50 uur: Gesprek met de besturen van het Dorps- en het Wijkradenoverleg en het wijkteam veilige buurten uit de wijk Landweert.

21.30 uur: Bezoek aan de verbouwde en vernieuwde hal van gymnastiekvereniging St. Christoffel, (locatie Langeweg 101 Venray)

22.00 uur Einde

Vervolg bezoek aan Venray op 20 oktober 2011

09.00 uur: Bezoek aan het Odapark en het theehuis voor de koffie. Directeur schouwburg en directeur Kunstencentrum sluiten om 09.45 uur aan. (locatie:: Odapark, Merseloseweg, Venray)

10.30 uur: Bezoek aan landgoed Geijsteren met een korte rondgang over het landgoed, een bezoek aan de Willibrorduskapel, de ruïne en de watermolen de Holtmeulen.

12.30 uur: Gezamenlijke lunch bij Tante Jet aan de Maas, met vertegenwoordigers Toerisme en Horeca.

14.00 uur: Bezoek aan het Vincent van Gogh instituut om kennis te maken met het concept van het gecombineerd wonen van patiënten en anderen. (locatie: Stationsweg 46, Venray)

15.00 uur: Bezoek aan het St. Annaterrein, met herontwikkeling voormalige psychiatrische instelling, korte rondgang en toelichting en bezoek aan kunstgalerie Abraham Art (locatie: Noordsingel

39, Venray).

16.00 uur: Einde bezoek

Over zijn ervaringen zal de heer Bovens twitteren (twitter.com/TheoBovens) en wekelijks verslag doen op zijn weblog (www.limburg.nl).