Vestia


18-10-2011

Voor succesvol `Lik op stuk' bepalen bewoners de leefregels zelf
---

De Goede Woning, Vestia Zoetermeer, Vidomes en de gemeente Zoetermeer zijn vier jaar geleden gestart met het zogenaamde `Lik op stuk'-beleid in de wijk Palenstein. Dat bleek een succes. Onlangs gaven bewoners via een enquête opnieuw aan welke regels zij het belangrijkste vinden.

"De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de leefregels van `Lik op stuk' moeten blijven", vertelt Rob Vooijs van Vestia Zoetermeer. "De meeste bewoners willen meer toezicht op de naleving van de leefregels. Veel huurders zijn tevreden over hun flat en hun woonomgeving. Er wordt goed schoon gemaakt, maar bewoners ergeren zich aan het gemak waarmee sommige mensen rommel neergooien in de flat en uit het raam. Een voorstel van bewoners is om hen zelf verantwoordelijk te maken voor het schoonhouden van hun galerij. "

Vooijs vervolgt: "Naar aanleiding van de enquête, zijn sommige leefregels aangepast. De bewoners ontvangen een flyer met de nieuwe regels en er hangen mooie nieuwe posters in de hal over onder andere over geluidsoverlast, niet roken in de lift, fietsen en wandelwagens in de gemeenschappelijke ruimten en vuilnis in de hal en op de galerij. Zo weten bewoners welke leefregels zij het belangrijkste vinden in hun flat en kunnen ze een hoop ergernis bij medebewoners voorkomen".

Verbeteren woonomgeving
Voor de corporaties en de gemeente Zoetermeer blijft het verbeteren van de woonomgeving een continue aandachtspunt. De corporaties willen dit bereiken door vooral het gedrag van de bewoners te beïnvloeden. `Lik op stuk' heeft als belangrijkste regel dat de vervuiler betaalt voor de gemaakte kosten. De huismeesters en complexbeheerders controleren of de leefregels worden nageleefd. Zaken die niet in de gemeenschappelijke ruimten thuishoren krijgen een sticker `wilt u dit alstublieft zo spoedig mogelijk verwijderen'. Als de spullen niet tijdig zijn verwijderd, regelt de corporatie dat het wordt weggehaald op kosten van de bewoner.

Kern van het succes van `Lik op stuk' in Palenstein is dat de bewoners zelf de leefregels hebben opgesteld om de leefbaarheid in en rond hun flat te verbeteren. Zij kunnen immers als geen ander bepalen welke regels zij belangrijk vinden. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk hoe men moet omgaan met de galerij, de hal en het trappenhuis.
*

Trefwoorden die gekoppeld zijn aan dit artikel

Palenstein Vestia Zoetermeer

Over Vestia
Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 73.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult. Naast de lokale corporaties heeft Vestia de beschikking over vier vakbedrijven. Er werken in totaal 950 mensen bij Vestia.