Gemeente Roermond

Sloop pand voormalige bibliotheek Donderberg

Het college van B&W heeft besloten het pand van de voormalige bibliotheek Donderberg aan de Kasteel Hillenraedtstraat 127 versneld te laten slopen. Dit besluit is genomen ter voorbereiding op de renovatie en uitbreiding van winkelcentrum Donderberg. Ook de reacties van wijkbewoners hebben bij dit besluit een rol gespeeld. Sloop vindt plaats nadat de BAS (Bonte Avond Stichting) is verhuisd naar de vernieuwde Donderie.

Via een bruikleenovereenkomst krijgt stichting Dadaslar het pand Donderbergweg 34 tot 1 januari 2014 ter beschikking. Daarna zijn andere voorzieningen op deze plek gepland. Het pand komt beschikbaar nadat de huidige gebruikers ook naar de Donderie zijn verhuisd. De gemeente heeft Dadaslar in haar zoektocht naar andere huisvesting begeleid omdat de stichting in het kader van de nieuwbouw MOV voor haar activiteiten moest uitwijken naar een andere locatie. Het pand gelegen aan de Kasteel Hillenraedtstraat 127 behoorde tot één van de locaties die het college in dit kader heeft bekeken. Het college betreurt het dat gedurende dit traject, nog voordat een definitief oordeel was geveld, berichten in de media zijn verschenen die voor de nodige onrust onder bewoners hebben gezorgd. Een zorgvuldig communicatietraject met omwonenden was hierdoor niet mogelijk.

Dadaslar wil met haar activiteiten de sociale integratie van alle Roermondenaren bevorderen. De activiteiten zijn gericht op het versterken van de sociale cohesie en het bij elkaar brengen van mensen van diverse culturele achtergronden rondom gedeelde interesses of belangen, zoals sport en cultuur. Het college heeft besloten samen met Dadaslar de activiteiten van de stichting op een drietal momenten te evalueren. De partijen willen dat de activiteiten van de stichting bijdragen bij aan de doelstellingen van het gemeentelijk beleid, in het bijzonder het jeugd- en integratiebeleid.