Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeente werkt binnen half jaar achterstanden aanvragen weg

Het college heeft een prioritering met een planning vastgesteld voor het verwerken van de achterstand die de afgelopen jaren is ontstaan in de afhandeling van (bouw)aanvragen.

De achterstanden in het verwerken van bouwaanvragen bestaan uit principeverzoeken en oude art 19 procedures. Deze dossiers zijn onder te verdelen in aanvragen die binnen een betreffend bestemmingsplan vallen en aanvragen waarvoor een aanpassing van het bestemmingsplan nodig is. Binnen deze verdeling is een prioritering aangebracht.

Aanvragen binnen bestemmingsplan
De groep aanvragen die vallen binnen het bestemmingsplan bedroeg in juli 27 dossiers. Deze dossiers zijn uiterlijk in het eerste kwartaal 2012 volledig afgehandeld. Dit betekent concreet dat aanvragers binnen nu en een half jaar volstrekte duidelijkheid hebben in de vorm van een vergunning dan wel een weigering.

Aanvragen buiten bestemmingsplan
De dossiers die niet passen binnen het bestemmingsplan (38 principeverzoeken en 10 artikel 19 WRO(oud)-aanvragen) hebben wij in een prioriteitsvolgorde gezet.
De volgorde is aan de hand van de volgende criteria (belangen) bepaald: sociaal-maatschappelijk belang, gemeentelijk belang of snel af te handelen.

Voor de zomer van 2012 is voor elk principeverzoek een uitspraak bekend. Aanvragers kunnen op basis van het besluit op het principeverzoek overgaan tot het daadwerkelijk indienen van een bouwaanvraag of verzoek om een vrijstellingsprocedure. Wij verwachten dat de meeste indieners van een principeverzoek ook daadwerkelijk een WABO-vergunning aanvragen.

De afhandeling van aanvragen binnen het Wabo-proces ligt inmiddels goed op koers. Op dit moment worden alle aanvragen om een omgevingsvergunning binnen de wettelijk vastgestelde termijnen afgerond.

Van de 889 na 1 oktober 2010 ingekomen omgevingsaanvragen zijn er 881 binnen de wettelijke termijn verleend. Dat betekent dat over het afgelopen jaar 8 Wabo-vergunningen van rechtswege zijn verleend en dat is op het totaal een percentage van 0,9%. Het landelijk gemiddelde van rechtswege verleende vergunningen ligt op 1,5%. Het college van burgemeester en wethouders streeft ernaar dit percentage uiteindelijk naar 0% terug te brengen.

Aanvragers/indieners van nog liggende oudere aanvragen krijgen op korte termijn bericht van de termijn van afhandeling.