Gemeente Gaasterlân-Sleat


Fusiedatum 1 januari 2014 definitief, goede afspraken procedure

fusiegemeente De Friese Meren

Minister Donner van BZK heeft de fusiegemeente De Friese Meren laten weten dat hij de fusie van de drie gemeenten omarmt, maar vasthoudt aan de fusiedatum 1 januari 2014, gelijktijdig met de beoogde opheffing van de gemeente Boarnsterhim. De grenscorrectie rond Haskerdijken-Nieuwebrug beschouwt hij als een apart traject.

Dit is het resultaat van het gesprek dat de stuurgroep fusiegemeente De Friese Meren vorige week woensdag 5 oktober in Den Haag had op het Ministerie van BZK.

De in september door Donner aangekondigde inspraakmogelijkheden rond de grenscorrectie van Haskerdijken en Nieuwebrug e.o. kunnen alleen zijn gericht op het gebied dat bij de grenscorrectie is betrokken. Bewoners van de gemeenten Skarsterlân, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Heerenveen kunnen zienswijzen indienen. Eventueel ingediende zienswijzen zullen door de fusiegemeenten worden gebundeld maar worden afgehandeld door het Ministerie. Er hoeft geen nieuwe besluitvorming door de gemeenteraden van de betrokken gemeenten plaats te vinden. Door deze aanpak ontstaat er geen verdere vertraging van het fusieproces.

Hoewel men het uitstel naar 1 januari 2014 betreurt, is de stuurgroep van de drie fusiegemeenten (Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân) al met al tevreden over het gespreksresultaat. De stuurgroep bestaat uit de portefeuillehouders herindeling van de drie gemeenten, te weten Willem Hoornstra (voorzitter stuurgroep, burgemeester van Gaasterlân-Sleat), Dick Stellingwerf (burgemeester van Lemsterland) en Bé de Winter (wethouder van Skarsterlân). De bestuurlijke (politieke) fusie vindt nu dus definitief op 1 januari 2014 plaats. De stuurgroep houdt vast aan de beoogde datum van 1 januari 2013 voor de ambtelijke (organisatorische) fusie.