Gemeente Breda

18okt
Kick-off viering 5 mei 2012 in Breda
Gepubliceerd op 18 oktober 2011
Burgemeester Van der Velden en wethouder Meeuwis hebben gisteren diverse maatschappelijke partners uitgenodigd mee te denken over de invulling van de viering van Bevrijdingsdag volgend jaar. Op 5 mei 2012, de Dag van de Vrijheid, is de start van de Nationale Viering van de Bevrijding in Noord-Brabant. Breda zal een feestelijk podium bieden voor de nationale start van Bevrijdingsdag.

Burgemeester Van der Velden: "We zijn ongelooflijk trots dat Breda op 5 mei 2012 landelijk in de schijnwerpers zal staan, onder het motto: `Vrijheid geef je door'. Het thema dat de hele dag centraal staat."

De bijeenkomst van gisteren was met 70 deelnemers een groot succes en is de eerste stap om samen met de stad een geweldig feest voor alle Bredanaars te organiseren. De Gemeente Breda heeft daarom aan verschillende partners gevraagd mee te denken en mee te doen om er gezamenlijk een mooie dag van te maken.

Het officiële ochtendprogramma in de Grote Kerk is voor genodigden en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met de provincie. Aansluitend aan het programma in de Grote Kerk ontsteekt een prominente Nederlander het Bevrijdingsvuur alsstartsein voor de Bevrijdingsfestivals en alle andere festiviteiten in het land."En dan moet er een geweldig feest van de vrijheid losbarsten in onze stad voor alle Bredanaars. Een feest dat de hele middag en avond duurt en waar iedereen nog lang over napraat," aldus wethouder Meeuwis.

Met het oog op de viering van 5 mei in Breda heeft het college besloten de middelen die zijn begroot voor de Nieuwjaarsreceptie 2012, 25.000 euro éénmalig in te zetten voor de viering van 15 mei. Dat betekent dat de Nieuwjaarsreceptie in januari niet doorgaat. Ook stelt het college 25.000 euro beschikbaar vanuit het budget evenementen.

Bevrijdingsdag is het scharniermoment tussen de Nationale Herdenking van 4 mei en het feest van 5 mei. In de aanloop naar 5 mei, en op 5 mei zelf, wordt in de hele provincie extra aandacht besteed aan vrijheid. Elk jaar is de start van Bevrijdingsdag in een andere provincie, volgend jaar is deze in Noord-Brabant. De provincie heeft zich hier sterk voor gemaakt, en het Nationaal Comité 4 en 5 mei dat verantwoordelijk is voor de herdenking, is ervan overtuigd dat Breda de mogelijkheden biedt om er een onvergetelijke dag van te maken.

Organisaties die geïnteresseerd zijn en graag mee willen denken en doen, kunnen dit kenmaar maken door te mailen naar: 5mei@breda.nl.

Breda, 18 oktober 2011