Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO kent Veni's toe: 159 onderzoekers aan de slag

18 oktober 2011

Investering van 40 miljoen voor jonge onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 159 jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met deze financiering kunnen de zeer getalenteerde wetenschappers gedurende een periode van drie jaar onderzoek doen.

De Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO is één van de meest prestigieuze subsidies voor jonge onderzoekers. Het verkrijgen van een Veni geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.

Opvallend talent

965 onderzoekers vroegen dit jaar een Veni aan bij NWO. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent bezitten voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Zij behoren internationaal tot de top van hun veld.

159 onderzoekers ontvangen nu een Veni. Dat betekent dat slechts 16,5 procent van de onderzoekers die deze ronde een aanvraag heeft gedaan voor een Veni er ook een toegewezen krijgt. Het aantal zeer goede voorstellen dat NWO ontvangt ligt veel hoger.

Alle Veni's op een rij

Een alfabetische lijst met de namen van de laureaten en een korte beschrijving van de projecten is beschikbaar.

Vernieuwingsimpuls

De Veni-subsidie is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls (www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls). De andere twee zijn de Vidi (voor ervaren postdocs) en de Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. Met de Vernieuwingsimpuls biedt NWO talentvolle onderzoekers de kans vernieuwend en grensverleggend onderzoek te doen.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 500 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij en het bedrijfsleven.

..............................

Meer informatie:

* NWO, Afdeling Voorlichting en Communicatie
* t.: +31 (0)70 344 07 41, voorlichting@nwo.nl

laatst gewijzigd op 18 oktober 2011