Gemeente Son en Breugel


nieuw jasje

Gemeentelijk welstandsbeleid in nieuw jasje

De gemeente Son en Breugel is van plan het welstandsbeleid vanaf 2012 in een nieuw jasje te steken. Daarvoor gaat het college aan de raad een voorstel doen.
In het kader van deregulering in de gemeente is een nieuw instrument ontwikkeld voor ruimtelijke kwaliteit. Dit is verwoord in de nota "Mooi Son en Breugel: samen doen!". De nota ligt gedurende één maand van 19 oktober tot 17 november 2011 voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis. Ook is de conceptnota te raadplegen op de website www.sonenbreugel.nl onder de Bekendmakingen. Gedurende deze termijn kan iedereen bij het college van burgemeester en wethouders tegen de concept beleidsnota zienswijzen indienen.

Son en Breugel baanbrekend
Volgens wethouder Robert Visser is het `tamelijk baanbrekend' wat Son en Breugel wil. Son en Breugel loopt voorop als het om deregulering gaat. De nieuwe aanpak past binnen de doelstelling van het college om zaken in samenhang en met betrokkenheid aan te pakken. De lokale overheid stelt zich vooral ten doel om zaken die inwoners en ondernemers willen realiseren, helpen mogelijk te maken. Daarbij zijn regels nodig, maar geen woud aan detailregels die verstikkend werken. Het plan Mooi Son en Breugel, samen doen! stuurt op die wisselwerking tussen ontwikkelaars, architecten en de gemeente.

Informatieavond
Het nieuwe beleid gaat uit van minder regels en meer verantwoordelijkheid voor de ontwerper.
Omdat het nieuwe beleid een verregaande andere aanpak beoogt dan het huidige welstandsbeleid zal voor belangstellenden een informatieavond worden gehouden. Deze vindt plaats op dinsdagavond 8 november 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. De avond zal worden voorgezeten door de verantwoordelijk portefeuillehouder, wethouder Robert Visser. De auteur van de nota, Henk van der Wal, is ook aanwezig.

Wethouder Visser: "Nu de regels worden geminimaliseerd doen we een beroep op de verantwoordelijkheid van ontwerpers om tot ontwerpen te komen die in de omgeving passen. De ambtelijke plantoetser wordt uitgedaagd om in een vroeg stadium met het voorgelegde ontwerp mee te denken en het niet alleen aan de regels te toetsen."

Het plan en het verslag van de inspraakronde die erover start, wordt aangeboden aan de raadscommissie grondgebiedzaken van 28 november aanstaande.