Gemeente Son en Breugel


Bladcampagne weer van start!

herstbladeren

De herfst is begonnen en de eerste bladeren vallen al van de bomen. Om overlast en onveilige situaties zoveel mogelijk te beperken start de afdeling Veiligheid en Wijkbeheer de `Bladcampagne' weer. Vanaf medio oktober tot vlak voor kerst gaan we met inzet van extra mankracht en hulpmiddelen de bladeren van zo`n 16.000 straatbomen op hoofdwegen, fietspaden en in de wijken verwijderen.

Het verwijderen van het blad van de wegen is voor de verkeersveiligheid en om te voorkomen dat de straatkolken verstopt raken. Hoofdwegen en belangrijke fietspaden zijn daarom als eerste aan de beurt. Daarna volgen woonstraten, grasvelden en plantsoenen.
Afgevallen blad is goed voor het bodemleven. Van grote stroken bosplantsoen worden alleen de randen grenzend langs wegen geruimd. Uit de smalle groenstroken verwijderen we al het blad.

Vegen en zuigen
Met bladzuigers en veegwagens ruimen we de bladeren van de verharding. Om efficiënt te werken harken we gelijktijdig de randen van plantsoenen uit. Dit blad zuigen we ook op en voeren we af. We hebben de voorkeur om het blad zo snel mogelijk te ruimen omdat direct na het vallen het blad nog redelijk licht is.

Op plekken waar veel blad ligt, kunt u ook zelf een bijdrage leveren bij het opruimen van de bladeren. Het blad uit de straat mag u op een hoop, bijvoorbeeld op een grasstrook of in de goot, bij elkaar vegen, zodat de veegploeg het blad eenvoudig mee kan nemen. Let op dat de bladeren niet nabij de staatkolken opgehoopt worden. Er mogen echter geen takken of andere verontreiniging tussen de bladeren zitten, dit verstopt namelijk de zuigapparatuur. De grasvelden aan de Planetenlaan, de Hoefbladlaan, de Alpenlaan en de Larikslaan zijn `ingericht' als grote verzamelplaats. Op deze locaties mogen de bladeren die gevallen zijn rondom de bovengenoemde straten gedeponeerd worden.

Wanneer?
De planning van de werkzaamheden is sterk afhankelijk van weersinvloeden zoals nachtvorst en regen. Ook de soort boom heeft invloed op de wijze van werken. Eiken laten bijvoorbeeld het blad geleidelijk vallen, terwijl platanen dit in één keer doen. Daarom is vooraf geen exacte planning per wijk of buurt te geven. We streven ernaar om in de periode van eind oktober tot vlak voor de kerstdagen gemiddeld in 2 of 3 keer in de woongebieden het blad te verwijderen. Daarbij proberen we rekening te houden met die plaatsen waar veel grote bomen staan. Langs hoofdwegen en belangrijke fietspaden wordt het blad vaker verwijderd.

Bladkorven
Wij plaatsen begin oktober 45 bladkorven voor algemeen gebruik op geselecteerde strategische plaatsen waar sprake is van langdurig bladval en langs invalwegen. Er zijn geen extra bladkorven beschikbaar waardoor er geen bladkorven bij worden geplaatst. De exacte locaties zijn te bezichtigen middels de bijgesloten plattegrond. De volle korven zullen we frequent legen. Deze korven zijn alleen bedoeld voor blad dat afkomstig is van de openbare ruimte. Takken of ander afval mag u niet in de korf deponeren! Wij verzoeken u vriendelijk de korven te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld. Bij misbruik zullen we de korf verwijderen. Vanwege het frequente en intensieve beheer kunnen wij echter niet op meer plaatsen bladkorven plaatsen.

Blad uit uw tuin
Blad uit eigen tuin kunt u niet deponeren in de bladkorven en de zogenoemde `verzamelplaatsen'. De bladeren kunt u in de groene GFT-bak aanbieden. Is uw bak te klein dan kunt u het `extra' vuil naar de milieustraat op Ekkersrijt brengen. Nog beter is het om het overtollige blad op een composthoop op te slaan en de compost in het voorjaar te gebruiken voor de borders in de tuin.

Ongemak
Gedurende de bladcampagne zult u wellicht enig ongemak ervaren van bijvoorbeeld machinegeluiden of opwaaiend vuil. Ook is het mogelijk dat wij u vragen uw auto tijdelijk elders te parkeren om het ruimen van het blad mogelijk te maken. Dit zullen wij u vooraf melden.

Vragen
Mocht u klachten hebben over een bladkorf of als er een bladkorf beschadigd is kunt u contact opnemen met uw wijkteam of bij de afdeling dienstverlening publiek, 491 491.

Plaats bladkorven 2011

Bladkorven worden geplaatst in:

Achilleslaan, Bernardstraat, de Bontstraat, Brabantlaan, Boslaan, Edelweisstraat, Elbelaan, van den Elsenstraat, Esdoornstraat, Groningenlaan, Hoplaanm, Hulstlaan, Kometenlaan, Lupinelaan, Nachtegaallaan, Nassaustraat, Oranjelaan, Peellaan, Sint Genovevastraat, Stakenburgstraat, Varenlaan, Vijverlaan en Wilhelminalaan.