Gemeente Vlaardingen



-

Patrimoniumbuurt groenste van Vlaardingen

17-10-2011 |

´Goed verzorgd en een bloemweelde die on-Nederlands aan doet´, dat oordeelden de juryleden in de strijd om de titel Groenste straat van Vlaardingen over de Patrimoniumbuurt. De bewoners van maar liefst 48 adressen zetten zich in om de buurt zo fleurig mogelijk te maken. En met resultaat: rijk beplante boomspiegels, bloembakken aan lantarenpalen en aan de gevels, potten en bankjes op de troittoirs, de buurt was de hele zomer door en zelfs tot in oktober een oase van bloemen en planten.

Zaterdag 15 oktober maakte wethouder Jan Robberegt tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek bekend welke van de deelnemende straten de titels mee naar huis mochten nemen. De tweede prijs ging naar het initiatief Onze Tuin in Holy. Hier heeft een groep bewoners een stuk openbaar groen geadopteerd en er een fraai paradijsje van gemaakt. `De beplanting is gevarieerd in vorm en hoogte en in elk seizoen is er hier wel iets te zien,´ oordeelde de jury. Ook wethouder Robberegt was enthousiast over het initiatief. ´Ik juich het toe als bewoners op deze manier zelf het beheer van een deel van hun directe omgeving op zich nemen. Deze bewoners laten zien tot wat voor geweldige resultaten dat kan leiden.´ De derde prijs was voor een initiatief aan de Frieslandlaan met beplante boomspiegels en zeer fleurige bloembakken. De jury ziet deze prijs als beloning voor de inzet van de twee deelnemende adressen aan de Frieslandlaan, en hoopt dat de prijs andere straatbewoners zal stimuleren om zich bij het initiatief aan te sluiten.

De winnende straten krijgen een geldbedrag om te besteden aan een gezamenlijke activiteit. Daarnaast krijgen zij een jaarabonnement op het tijdschrift Groei & Bloei en een sierbordje voor in de straat ter herinnering aan de groene winst.

De wedstrijd Groenste straat van Vlaardingen is een gezamenlijk initiatief van de tuinliefhebbersvereniging Groei & Bloei en de gemeente. De groenwedstrijd werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Het initiatief is opgepakt nadat Vlaardingen in 2009 door de Stichting Entente Florale uitgeroepen werd tot de groenste stad van Nederland. In het najaar van 2010 kwam daar groen goud bij van de Europese Entente Florale.

Bijlagen: foto's van de groenste straat, fotograaf Roel Dijkstra (foto I en foto II)

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000