Waterschap Brabantse Delta


waterschapszuivering

Reusachtige rioolbuizen op de waterschapszuivering

Publicatiedatum : 18 oktober 2011

Het uitzicht op de rioolwaterzuivering in het Zeeuwse dorp Bath van waterschap Brabantse Delta wordt gesierd door reusachtige rioolbuizen van twee meter doorsnede. Momenteel wordt daar namelijk een gloednieuwe persleiding voor de aanvoer van afvalwater gelegd over een traject van 200 meter. Begin november wordt de nieuwe leiding in gebruik genomen. Daarmee is het waterschap weer gegarandeerd van probleemloos transport van rioolwater uit West-Brabant op de zuivering.

Leidingbreuk

Aanleiding voor de nieuwe leiding is de leidingbreuk eind mei dit jaar op het terrein van de zuivering. Hierdoor moest de zuivering noodgedwongen worden stilgelegd en stroomde dat weekend ongezuiverd rioolwater rechtstreeks de Westerschelde in. Dankzij daadkrachtig optreden kon het rioolwater met een noodreparatie en later door tijdelijke omleidingen weer gezuiverd worden. De langetermijnoplossing
- een compleet vernieuwde leiding - had tijd nodig. Buizen van twee meter doorsnede liggen tenslotte niet op voorraad.

nieuwe persleiding rwzi Bath nieuwe persleiding rwzi Bath nieuwe persleiding rwzi Bath

Technische uitvoering

De eerste buizen liggen al in de grond, maar een groot deel is nog boven de grond te vinden en dat is een spektakel om te zien. Het plaatsen van de 200 meter lange leiding is een tijdrovende en technisch complexe operatie. Een diameter van twee meter is nadrukkelijk geen doorsnee afmeting en is daarmee één van de grotere rioolbuizen van Nederland. Daarnaast is het een kunststofleiding in plaats van de gebruikelijke betonnen uitvoering. De kunststofbuis is bijzonder sterk en uitstekend bestand tegen het afvalwater, maar vraagt ook om aanvullende, technische maatregelen om opdrijven vanwege het grondwater en verzakking vanwege bodemdaling tegen te gaan. Begin november gaat de nieuwe leiding in bedrijf. Daarmee is het waterschap de komende veertig jaar verzekerd van probleemloos transport van het rioolwater op het zuiveringsterrein.

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath

Op de zuivering in Bath in Zeeland zuivert waterschap Brabantse Delta het afvalwater van een groot gedeelte van West-Brabant: de gemeenten Moerdijk, Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge, Steenbergen (gedeeltelijk), Woensdrecht, Rucphen en Etten-Leur (gedeeltelijk). De aanvoer van het afvalwater vindt plaats via de belangrijkste en langste transportleiding voor afvalwater van West-Brabant: de zestig kilometer lange afvalwaterpersleiding (AWP) van Moerdijk naar de rioolwaterzuivering in Bath.

-