Politie Amsterdam-Amstelland

Twee mannen aangehouden voor incidenten WFC

De politie heeft maandagmorgen 17 oktober twee verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij geweldsincidenten bij het World Fasion Centre (WFC) in mei en juni 2011. In twee gevallen werden explosieven gebruikt en in één geval werd geschoten. Niemand raakte gewond.

Handvuurwapens
De aangehouden verdachten, mannen van 39 en 24 jaar oud uit Amsterdam werden aangehouden met behulp van arrestatieteams. De 39-jarige Turkse verdachte werd in zijn woning aangehouden, bij de doorzoeking werden meerdere handvuurwapens aangetroffen. De verdachte van 24 jaar werd op de Amstelboulevard aangehouden.

Ondergronds bankieren
De aanhoudingen komen voort uit het onderzoek naar de achtergrond van de geweldsincidenten die vermoedelijk liggen in de sfeer van ondergronds bankieren. Op 3 augustus vielen rechercheurs met medewerkers van andere opsporingsdiensten toren 3 van het WFC binnen. Zestien bedrijven werden gecontroleerd waarbij zes verdachten werden aangehouden. De recherche nam verder geldtelmachines, computers, administratie en een geldbedrag van 840.000 euro in beslag.

Samenwerken
Directie en investeerders van het WFC werken met de politie samen om misstanden te voorkomen. Daarbij werd ook een meldpunt geopend voor het melden van vermeende misstanden. "Het is goed om te zien dat ook derden de moed tonen om misstanden aan te pakken", zegt een rechercheur van de afdeling Zware Criminaliteit van de Amsterdamse recherche. "Wij zullen dat zeker blijven steunen en moedigen andere branches aan om ook goed te kijken naar criminele uitwassen in eigen gelederen."