Erasmus Universiteit Rotterdam

Veni-laureaten in vrijwel alle disciplines van Erasmus Universiteit

Vijftien veelbelovende onderzoekers in de prijzen

Vijftien getalenteerde onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) hebben dit jaar een Veni-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De subsidie is bedoeld voor veelbelovende, pas gepromoveerde wetenschappers die hiermee gedurende drie jaar ideeën kunnen ontwikkelen en onderzoeken. De subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro per onderzoeker.

In totaal hebben zeven onderzoekers van het Erasmus MC en acht onderzoekers van de overige faculteiten en instituten van de EUR een subsidie ontvangen. Naast medisch onderzoek gaat het om vraagstukken over de veiligheid van de haven, natuurbeheer, beleid rond gezondheid en werk, vaderschap, gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, marketing en wijsbegeerte.

Het verkrijgen van een Veni-subsidie geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière. 965 onderzoekers vroegen dit jaar een Veni aan bij NWO, daarvan werden er 159 gehonoreerd. NWO honoreert de aanvragen in twee rondes. De Erasmus Universiteit Rotterdam had in de eerste ronde in juli 2011 tien toekenningen. In de recente tweede ronde zijn er vijf laureaten bijgekomen. Vorig jaar kregen negen EUR-wetenschappers een Veni-subsidie toegekend.

Toekenningen eerste ronde: juli 2011

EUR Woudestein / Den Haag


1. Dr. Bram van den Bergh (1980) - Rotterdam School of Management (RSM), marketing management
Titel: `How To Understand Wesley Sneijder's Belief In Plastic Jewelry: The Persistence of Placebo Effects of Marketing Actions' Beschrijving: Louter door het geloof dat dure producten beter zijn dan goedkope producten kan de waargenomen kwaliteit van eenzelfde product veranderen. Onderzoekers gaan na hoe lang zulke placebo effecten van marketing acties standhouden doorheen de tijd.


2. Dr. Bram Büscher (1977) - International Institute of Social Studies (ISS)
Titel: `Nature 2.0: the political economy of conservation in online and Southern African environments'
Beschrijving: Om mensen te betrekken bij natuurbehoud wordt steeds vaker gebruikt gemaakt van interactieve 'web 2.0' en sociale media. Mensen worden gestimuleerd om online natuur te 'creeren' en zo natuurbeschermingsorganisaties en hun interventies te steunen. Dit project onderzoekt het nieuwe fenomeen van Natuur 2.0 en hoe zich dit verhoudt tot lokaal natuurbeheer en ontwikkelingsvraagstukken in Zuidelijk Afrika.


3. Dr. Renske Keizer (1983) - Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW), sociologie
Titel: `Understanding paternal involvement: A longitudinal and dyadic perspective'
Beschrijving: Sommige mannen zijn actieve, betrokken vaders, terwijl andere mannen dat niet zijn. Waardoor verschillen vaders in hun gedrag? En welke gevolgen hebben deze verschillen voor het welbevinden van alle familieleden? De onderzoeker tracht antwoorden op deze vragen te vinden door vaders en hun familieleden over tijd te volgen.


4. Dr. Nailya Ordabayeva (1980) - Rotterdam School of Management (RSM), marketing management
Titel: `Why Consumers Underestimate Size Changes and How to Help Them' Beschrijving (in English): Supersized packages lead us to consume more partly because we don't realize just how large these packages really are. The researchers will examine why large packages seem smaller and propose strategies to improve our package size perceptions and to prevent overconsumption.


5. Dr. Michel van der Wel (1981) - Erasmus School of Economics (ESE), econometrie
Titel: `How safe is the safe haven? Measuring the riskiness of the riskfree asset'
Beschrijving: Staatsobligaties van solide landen, zoals de Verenigde Staten, dienen als een veilige haven voor investeerders. Geheel risicovrij zijn deze staatsobligaties echter niet. Dit onderzoek komt met verbeteringen voor het meten van dit risico, wat tot op heden te wensen overlaat.

Erasmus MC


6. Dr. Yvonne Bastiaansen - Jenniskens (1980) Titel: Orthopaedics `Developing patient-specific in vitro models to examine foreign body reactions and test interventions' Beschrijving: Kunststof, metaal of keramische materialen kunnen in het lichaam gebruikt worden ter behandeling van aandoeningen. Deze materialen kunnen ontsteking en/of pijn veroorzaken. In dit onderzoek wordt een manier ontwikkeld om materialen en behandelingen voor hun reacties te testen.


7. Dr. Mihaela Crisan (1971)
Titel: Stem Cell Institute `Role of pericytes during hematopoiesis in mouse embryo'
Beschrijving: Bloedstamcellen ontstaan in het embryo door de invloed van speciale helpercellen in hun omgeving, maar de rol van deze helpercellen is onduidelijk. Door selectief helpercellen te verwijderen analyseren de onderzoekers hun effect op de bloedstamcellen.


8. Dr. Abbas Dehghan (1973)
Titel: Zoeken naar ontstekingseiwitten die diabetes veroorzaken Een derde van de gevallen van diabetes wordt veroorzaakt door chronische ontsteking. We weten niet precies welke ontstekingseiwitten de boosdoeners zijn. Dit onderzoek gebruikt nieuwe genetische technieken om ontstekingseiwitten te vinden die diabetes veroorzaken.


9. Dr. Ewout Hoorn (1978)
Titel: `When salt turns sour: from kidney salt transport to hypertension'
Beschrijving: Na roken en overgewicht lijkt zout het nieuwe gevaar voor de volksgezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk, maar hoe dat werkt is onduidelijk. De onderzoekers denken dat een speciaal zoutkanaal in de nier de missende schakel is tussen zout en bloeddruk. Er wordt onderzocht hoe en waarom onze leefstijl dit zoutkanaal activeert.


10. Dr. Bernike Kalverda (1980)
Titel: `The role of the influenza virus genome sequence in host innate immune responses'
Beschrijving: Griepvirussen worden in ons lichaam aangevallen door het immuunsysteem. Hierbij is de eerste essentiële stap dat het virus in onze cellen herkend wordt als indringer. De onderzoekers gaan ontrafelen hoe dit in zijn werk gaat.

Toekenningen tweede ronde: oktober 2011

EUR Woudestein


11. Dr. S. (Sjoerd) van Tuinen (1978) - Faculteit der Wijsbegeerte Titel: Ressentiment en democratie. Een kritische herinterpretatie en herevaluatieMet de opkomst van het populisme, de klaag- en claimcultuur en het radicaliserend fundamentalisme lijkt het probleem van het ressentiment terug van weggeweest. Mijn onderzoeksproject stelt een nieuwe affecttheorie van de politieke cultuur voor, waarin de relatie tussen ressentiment en democratie fundamenteel wordt heroverwogen en consequenties worden getrokken voor onze manier van denken over burgerschap.


12. Dr. E. (Ellen) van de Poel (1980) - Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg
Titel: Ongelijke toegang tot gezondheidszorg in ontwikkelingslanden In ontwikkelingslanden is het voor arme mensen vaak erg moeilijk om toegang te krijgen tot gezondheidszorg wanneer zij met ziekte worden geconfronteerd. De onderzoekers ontwikkelen indicatoren van toegankelijkheid tot zorg, zodat de effectiviteit van beleidsprogramma's goed opgevolgd kan worden.


13. Dr. P. (Pilar) García-Gómez (1980) - Erasmus School of Economics Titel: Health and work, which policies work?
Several policies are in place in the EU to help the disabled to be employed. The researcher will investigate their success in achieving this goal with a specific focus on the last reforms implemented in the Netherlands.

Erasmus MC


14. Dr. I. (Ihor) Smal (1977)
Titel: Tracking of many similar objects in time Vision problems like detection and tracking of objects, which humans solve so automatically, can be surprisingly difficult for a computer. The researchers will improve image understanding and motion interpretation capabilities of modern tracking systems by extensive utilization of prior knowledge.


15. Dr. M.K. (Kamran) Ikram (1976)
Titel: Kleine bloedvaatjes, grote gevolgen
Kinderen met een laag geboortegewicht hebben een grote kans op latere leeftijd hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Mogelijk spelen daarbij de kleine bloedvaatjes in het lichaam een belangrijke rol. De onderzoekers zullen nagaan aan de hand van metingen aan de kleine bloedvaatjes in het netvlies welke rol deze vaatjes spelen in de ontwikkeling van het hart- en vaatstelsel op de kinderleeftijd en uiteindelijk ziekte op latere leeftijd.