Productschap Vis



Bent u straks de winnaar van de Verantwoorde Vis Prijs 2012?

18 okt 2011

Ondernemers met visie, met durf, met creativiteit en met innoverend vermogen, passie of doorzettingsvermogen worden van harte uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de Verantwoorde Vis Prijs 2012.

Naast het nomineren van ondernemers door leden van de Commissie Verantwoorde Vis kunnen ondernemers ook zichzelf kandideren. Is een ondernemer van mening dat zijn bedrijf een geschikte kandidaat zou kunnen zijn of kent hij wellicht collega-ondernemers op wie bovenstaande eigenschappen van toepassing zijn, dan maakt ook hij kans op deze duurzaamheidsprijs. Het staat bedrijven uit alle geledingen van de vissector vrij om zich kandidaat te stellen of om anderen voor te dragen: dus kwekers en vissers van vis en schelpdieren maar ook ketenpartijen zoals leveranciers en handelspartijen, kunnen meedingen naar de prijs.

Aanmelden kan door gebruikmaking van het aanmeldingsformulier. De sluitingsdatum voor aanmeldingen betreft 1 november 2011. Nadat de genomineerden zijn geselecteerd door de Commissie Verantwoorde Vis zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van het Productschap Vis.

Achtergrondinformatie Verantwoorde Vis Prijs

De Verantwoorde Vis Prijs is een initiatief van de Commissie Verantwoorde Vis (CVV). Deze commissie van het Productschap Vis is sinds 2006 van groot belang voor het formuleren en activeren van het beleid van de vissector gericht op het verduurzamen van de keten. In dat kader heeft de commissie in eind 2007 een aantal voordrachten gedaan op basis van door de commissie zelf geformuleerde selectiecriteria. Het resultaat daarvan is uitgemond in een eerste uitreiking van de Verantwoorde Vis Prijs tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van het Productschap Vis in 2008. Vanaf dat moment is de daarop volgende jaren een felbegeerde trofee voor innovatieve ondernemers uit de hele vissector in Nederland wordt.

Criteria

Beoordelingscriteria van voorgestelde kandidaten zijn:
1. De kandidaat dient onderneming of een ondernemer te zijn, gevestigd in Nederland;

2. De kandidaat dient te beschikken over een goede naam (van onbesproken gedrag);

3. De ontwikkelde vernieuwende activiteit c.q. samenwerking in de keten moet een verantwoord evenwicht kennen tussen de kernbegrippen `people, planet en profit';

4. Er dient sprake te zijn van pionierschap, waarbij een zeker risico wordt gelopen;

5. De activiteiten van de kandidaat dienen te passen in de afspraken van het Meerjaren Plan Verantwoorde Vis, zoals dat door het Productschap Vis in 2006 is vastgesteld.
Dat kan o.a. het volgende betreffen:


* het helpen in stand houden van natuurlijke hulpbronnen en het ecosysteem;

* het werken aan passende oplossingen voor overbevissing, ongewenste bijvangsten en optimaal beheer van het water;
* inspelen op de wensen van de samenleving om een gezonde economische sector te behouden;

* het centraal stellen van de voedselveiligheid in de keten en zich houden aan wetten en regelgeving;

* een veilige verwerking en een verantwoorde distributie van producten;

* voorwaarden aan leveranciers, die bijdragen aan een verantwoorde omgang met werknemers, zowel in binnen- als buitenland.

Voordracht

Voor wie? Ondernemers met visie, met durf, met creativiteit en met innoverend vermogen, passie of doorzettingsvermogen. De vissector in Nederland staat er bol van. Het zijn de ondernemers die tot voorbeeld kunnen dienen voor anderen. Om die bedrijven de eer te geven die zij verdienen, is er de Verantwoorde Vis Prijs.