Groen!

Armoedebestrijding voor Di Rupo

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 18 oktober 2011 in "Armoede", "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Blijven alle goedbedoelde toespraken op de Werelddag van Verzet tegen Armoede van gisteren dode letter of niet? Groen! doet een oproep aan de formateur en de onderhandelende partijen om drie maatregelen tegen armoede goed te keuren.

1. Het optrekken van alle uitkeringen tot boven de Europese armoededrempel die momenteel op 973 euro voor een alleenstaande ligt. Het leefloon ligt momenteel op een schamele 740 euro. Groen! diende hiertoe een wetsvoorstel in dat als basis kan dienen. De kostprijs van dit wetsvoorstel werd berekend op 1,25 miljard euro. Een herziening van de notionele interestaftrek kan dit bekostigen. Bij de start van het nieuwe parlementaire jaar heeft de Ecolo-Groen!-fractie alvast de prioritaire behandeling van dit wetsvoorstel gevraagd.


2. Toegang tot gezondheidszorg voor iedereen. Het Omnio-statuut dat aan mensen met een laag inkomen recht geeft op verhoogde terugbetalingen, moet automatisch toegekend worden. Schattingen wijzen erop dat slechts 20 procent van de rechthebbenden momenteel over het Omnio-statuut beschikt.


3. Armoedebestrijding is bij uitstek een horizontale bevoegdheid die meerdere beleidsdomeinen omvat. De afgelopen jaren hebben bewezen dat een aparte staatssecretaris voor armoedebestrijding weinig in beweging kan zetten. Daarom moet armoedebestrijding toegewezen worden aan het takenpakket van de toekomstige premier, samen met een voldoende groot budget. De eerste minister is de uitgelezen persoon om in elk beleidsdomein een 'armoedetoets' door te voeren.

We hopen dat met het vertrek van Groen! en Ecolo van de onderhandelingstafel de politieke aandacht voor sociale maatregelen niet verdwijnt. Groen! zal zich hard verzetten als de nieuwe regering overgaat tot eenzijdige kille besparingen die de meest kwetsbaren in onze samenleving treffen.

(Dit opiniestuk verscheen op dinsdag 18 oktober 2011 in De Morgen)

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash-armoedebestrijding-voor-di-rupo-_2367.aspx&send=fal se&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorsche me=light&font&height=80&appId=276556572364194

Contact: Wouter De Vriendt -