Janssen De Jong Groep

Hercuton bouwt nieuwe onderkomen HITACHI

18 Oct 2011

Hercuton b.v. uit Nieuwkuijk heeft op 10 oktober 2011 opdracht gekregen het nieuwe distributiecentrum met hoogwaardig kantoor voor Hitachi Data Systems in Zaltbommel te bouwen.

Het is voor Hercuton de grootste opdracht in haar 17-jarige bestaan. De duurzaamheidambitie voor dit 30.000 m2 tellende gebouw is erg hoog. Het gebouw zal een BREAAM Very Good certificaat scoren. Het kantoor wordt een echte eyecatcher.

Hitachi Data Systems is leverancier van IT storage-technologieën en datacenter-producten en -diensten. Het bedrijf is momenteel gevestigd in Waardenburg, maar wijkt vanwege groei uit naar bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel. Het bedrijf stelt erg hoge eisen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast hecht ze veel waarde aan een goede en prettige werkomgeving voor haar personeel.

Design & Build

Ontwikkelende eindbelegger Kadans Vastgoed B.V. uit Haaren heeft de nieuwbouw ontwikkeld.

Kadans is als eindbelegger in commercieel vastgoed gespecialiseerd in het integraal verzorgen van duurzame huisvestingsoplossingen voor de Top-500 bedrijven en de semi-overheid in Nederland. Vanwege de hoge duurzaamheideisen hebben zij in een vroegtijdig stadium Hercuton b.v. uit Nieuwkuijk bij dit project betrokken. Hercuton is een Design & Build organisatie gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van duurzame bedrijfshuisvesting in prefab beton. Zij staan bekend om hun conceptmatige en integrale aanpak. De intensieve samenwerking in het voortraject heeft geleid tot een optimaal, functioneel en concurrerend ontwerp.

Minder energie Er is bewust gekozen voor nieuwbouw in prefab beton. Beton staat namelijk voor degelijk en duurzaam, is uitermate brandwerend, inbraakveilig en waardevast. De bouwsnelheid is erg hoog, waardoor het project een snelle doorlooptijd heeft. Daarnaast kenmerken betonnen gebouwen zich door hun accumulerend vermogen. Dit geeft een prettig werkklimaat, omdat er minder temperatuurschommelingen zijn. Een gebouw is in de zomermaanden heerlijk koel en in de wintermaanden eenvoudig op temperatuur te houden. Installaties verbruiken hierdoor minder energie.Eyecatcher Het kantoor wordt een echte eyecatcher. Het wordt volledig uitgevoerd in de karakteristieke loft architectuur. Kenmerkend hierbij zijn grote ruimtes, hoge plafonds en veel licht. Het is de kunst van het weglaten. Installaties zijn gewoon zichtbaar, ze zijn onderdeel van de architectuur. Daarnaast is er geen overdreven afwerking op detailniveau. Systeemplafonds zijn binnen deze architectuurstijl gewoon overbodig. Breeam Very Good

Naast de duurzame bouw, is ook gekozen voor duurzame installaties. Enkele voorbeelden van de duurzaamheidmaatregelen die voorzien zijn: warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtewisselaar, ketel op basis van biobrandstof, betonkernactivering en zonnecellen op het dak. Daarnaast is gekozen voor "dubbel" grondgebruik door het dak in te richten met maar liefst 200 parkeerplaatsen. Planning Medio december 2011 wordt de bouwvergunning ingediend. Eind februari 2012 starten de bouwwerkzaamheden. De oplevering vindt 1 april 2013 plaats.