Gemeente Oldambt


Wijkvisie: Maak de Bomenbuurt klaar voor de toekomst

Bewoners kunnen nu reageren, de gemeenteraad neemt op 21 december een besluit
Verbeteren van woningen, het openbare groen én de parkeerruimte in (een deel van) de Bomenbuurt? Of wordt het alleen woningverbetering? In de wijkvisie Bomenbuurt 2011-2025 staan deze twee scenario's, bedoeld zijn om de wijk klaar te maken voor de toekomst, naast elkaar. Het college van B&W heeft de visie op 18 oktober 2011 vastgesteld. Nu vragen Burgemeester en Wethouders de bewoners van de buurt om een reactie op de visie. In dit kader organiseert de gemeente op 24 oktober om 19.30 uur een informatieavond voor de bewoners van de Bomenbuurt in het Speeltuingebouw, Kastanjelaan 36 in Winschoten. Reacties die vanuit de bewoners worden aangedragen worden verwerkt in de definitieve visie. Vervolgens is het aan de gemeenteraad om te besluiten welk toekomstscenario het gaat worden.

De Bomenbuurt is een geliefde naoorlogse woonbuurt in Winschoten. Mensen wonen er prettig, met sfeervolle straatjes, veel bomen, een sterk buurtgevoel en betaalbare huizen. Toch kent met name het oude gedeelte van de buurt (de oostkant) een aantal problemen. Er is weinig groen direct om en nabij de woningen en er is een tekort aan parkeerplaatsen. Ook zijn sommige woningen verouderd: slecht geïsoleerd en matig onderhouden.

Kwaliteitsimpuls nodig
Met het oog op de toekomst heeft de buurt een kwaliteitsimpuls nodig. Oost-Groningen is een krimpgebied, en juist in die gebieden wordt de vraag naar goedkope koopwoningen kleiner. Bovendien zijn de woningen niet geschikt voor senioren. In 2008 hebben de gemeente en woningcorporatie Acantus afgesproken een gezamenlijke wijkvisie te ontwikkelen, die een antwoord geeft op deze problemen. Deze visie bestaat uit twee scenario's.

Scenario 1: woningverbetering én verbetering openbare ruimte Het eerste scenario combineert woningverbetering met verbetering van de openbare ruimte. Acantus is sinds mei 2011 aan de slag met het opknappen van alle 176 huurwoningen in de wijk. Om ook de kwaliteit van de koopwoningen te verbeteren, komt B&W met het voorstel om particuliere eigenaar/bewoners via de gemeente een lening van maximaal EUR 15.000 euro aan te bieden tegen 1% rente. Dit geld moet dan wel worden aangewend voor woningverbetering.

Daarnaast wordt in scenario 1 de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd. De gemeente is van plan om in het gebied Beukenlaan, Lindenlaan en Eikenlaan een beperkt aantal particuliere woningen aan te kopen en af te breken. Op deze manier wordt het woningaanbod kleiner gemaakt, en er komt ruimte om de wijk groener te maken en meer parkeerplaatsen te creëren. Het gaat hierbij alleen om koopwoningen. Er zal geen sprake zijn van gedwongen verkoop of verhuizing. Eigenaren kunnen zich melden als men hiervoor belangstelling heeft. De stedenbouwkundige maakt op basis van die gegevens een uitvoeringsplan.

Scenario 2: alleen woningverbetering
Het tweede scenario omvat alleen de regeling voor een lage rente lening voor particuliere eigenaar-bewoners. Daarbij is de insteek dat de particuliere eigenaren van woningen in de hele Bomenbuurt gebruik kunnen maken van de mogelijkheid een lening aan te vragen. Wanneer blijkt dat er meer belangstelling is dan budget, krijgen de bewoners van de Oude Bomenbuurt voorrang.

Reacties gevraagd
De visie voor de Bomenbuurt is onder andere gebaseerd op bewonersonderzoek uit 2009 en op inbreng van het Wijkplatform. Toch wil de gemeente graag van de bewoners horen of de scenario's, zoals deze nu zijn vastgelegd in de visie, de goede oplossingsrichtingen zijn. Om hierop te kunnen reageren, ligt de visie ter inzage van 20 oktober 2011 tot en met
7 november 2011. Verder organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst op maandag
24 oktober 2011. Op deze avond wordt de visie nader toegelicht en is er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen.

Hoe gaat het verder?
Reacties worden in de definitieve visie verwerkt. Het college van B&W stelt deze op 15 november 2011 vast. Het is aan de gemeenteraad om op 21 december te besluiten welk toekomstscenario het gaat worden voor De Bomenbuurt.
Pas wanneer de raad een besluit heeft genomen, kan de gemeente aan de slag met een uitvoeringsplan. Daarin komen ook meer gedetailleerde wensen van bewoners aan de orde, zoals
brandgangen/brandgangverlichting, sociale veiligheid en beheer van groen.
In de tussentijd kunnen eigenaren wel vast aangeven of ze belangstelling hebben voor een lening (hele Bomenbuurt) of de verkoop van hun huis (alleen Beukenlaan, Lindenlaan en Eikenlaan). Dit is mede belangrijk om de gemeenteraad een beeld te geven van de haalbaarheid van de scenario's.

Gemeente Oldambt, 18 oktober 2011