Gemeente Gaasterlân-Sleat


Combinatiefunctionaris sport gestart in Gaasterlân-Sleat

sportende kinderen

Per 1 september 2011 is de combinatiefunctionaris sport voor de gemeente Gaasterlân-Sleat gestart. Met de invulling van deze nieuwe functie is er een vakleerkracht voor bewegingsonderwijs beschikbaar, waarmee een kwaliteitsimpuls wordt gegeven aan het bewegingsonderwijs en de sport in Gaasterlân-Sleat. Annieck Bos is de naam van de sportfunctionaris en zij biedt om de twee weken ondersteuning bij een deel van het bewegingsonderwijs op tien basisscholen in de gemeente, of zij verzorgt de gehele les. De overige 25 procent van haar dienstverband is Annieck beschikbaar voor het ondersteunen van sportverenigingen.

Wie is de combinatiefuntionaris sport?
Annieck Bos is 24 jaar en heeft de opleiding Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (het CIOS) en de Christelijke Academie voor Lichamelijke Opvoeding (CALO) gevolgd en met succes afgerond. Tijdens haar beide studies heeft Annieck veel ervaring opgedaan met lesgeven. Daarnaast is ze zelf een actieve sportster; ze heeft ervaring als voetbaltrainster, is zeilinstructrice en skilerares. Annieck werkt full time, is in dienst van Sport Fryslân en wordt aangestuurd door de gemeente.

In mei van dit jaar heeft het college van Gaasterlân-Sleat besloten om de bestaande, beschikbare gelden op deze wijze in te zetten voor het uitvoeren van een deel van het sportbeleid en een combinatiefunctionaris sport aan te stellen, zodat de jeugd een goede basis krijgt op het gebied van sport. Hierbij staan het ontwikkelen van een goede motoriek en het ervaren van plezier in bewegen voorop. Kwaliteit van de lessen en de kennis van de vakleerkracht zijn daarvoor van belang.

Extra ondersteuning bewegingsonderwijs en sportverenigingen Met de komst van de combinatiefunctionaris is een belangrijke stap gezet in het geven van een kwaliteitsimpuls aan het bewegingsonderwijs en de sport in gemeente Gaasterlân-Sleat. Tegenwoordig mogen leerkrachten in het basisonderwijs alleen gymnastieklessen verzorgen wanneer zij gecertificeerd zijn. Hierdoor ontstaat er een tekort aan vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Doordat veel groepsleerkrachten niet gecertificeerd zijn, worden in de gymlessen vaak dezelfde sportactiviteiten gedaan en komen niet altijd alle facetten aan bod. Tien van de elf basisscholen krijgen met de komst van Annieck om de week ondersteuning bij of verzorging van de bewegingslessen van groep drie tot en met acht. Hiermee wordt het aanbod van sportactiviteiten op de scholen breder en de kwaliteit van het bewegingsonderwijs wordt verhoogd.

Naast haar werkzaamheden in het onderwijs, biedt Annieck ook ondersteuning aan sportverenigingen. De sportverenigingen die hebben aangegeven in het schooljaar 2011-2012 gebruik te maken van de diensten van de combinatiefunctionaris sport zijn gymnastiekvereniging De Evenwichtsbalk, badmintonvereniging Oer 't Net, korfbalvereniging DTG, korfbalvereniging Harich en volleybalvereniging DBS. Op termijn gaat Annieck ook in gesprek met de nog niet deelnemende sportverenigingen. De deelnemende sportverenigingen verwachten de meerwaarde te vinden in een kwaliteitsverbetering van trainingen en doorstroming van de jeugd naar trainerschap.

Hoe verliep de start van de sportfunctionaris?
Annieck geeft aan dat haar eerste werkweek vooral bestond uit kennismaken. "Ik heb met alle scholen contact gezocht en ben uiteindelijk ook in diezelfde week nog langs de scholen geweest om kennis te maken. De week erna, mijn eerste échte lesgeefweek, was ontzettend leuk! Ik merkte dat de kinderen erg enthousiast waren en dat is natuurlijk fantastisch om te zien".

Kansen in het bewegingsonderwijs
"Ik denk dat bewegingsonderwijs nog wel eens onderschat wordt. Gymlessen zijn een belangrijke basis voor de ontwikkeling van een goede motoriek", zegt Annieck. "De kinderen kunnen zich zo goed ontwikkelen in het bewegingsonderwijs. Niet alleen lichamelijk maar ook sociaal en cognitief kunnen ze enorme stappen maken". Anniecks streven is dan ook om elke leerling op zijn of haar niveau in de lessen bewegingsonderwijs mee te laten doen. "Op deze manier denk ik dat je meer uit het kind kunt halen".

Belang combinatiefunctionaris voor verenigingen Iedere vereniging heeft een aantal knelpunten. Annieck: "Door samen te overleggen zijn we al tot mooie ideeën gekomen om een aantal knelpunten weg te halen. Zo ga ik bij verschillende verenigingen de trainers coachen. Door samen te werken, verwachten we tot betere trainingen te komen waardoor de kinderen die op de sport zitten op een hoger niveau komen en zich beter ontwikkelen". Daarnaast gaat Annieck met een aantal verenigingen clinics regelen. Het doel hiervan is om kinderen kennis laten maken met verschillende sporten én het werven van meer leden voor de verenigingen.

Wat kunnen we verwachten?
"Ten eerste heb ik er erg veel zin in", licht Annieck toe. "Ik vind de eerste weken nu al geweldig dus ik hoop ook zeker dat dit zo blijft. Ik vind het fantastisch om de kinderen les te geven en om ze uit te dagen in de gymlessen". Tevens lijkt het Annieck erg leuk om de verenigingen te gaan helpen, zodat ze aan het einde van het seizoen tevreden terug kunnen kijken op de samenwerking. "Ook ga ik naschoolse activiteiten organiseren, zodat kinderen ook buiten school leuke activiteiten kunnen doen of lekker kunnen sporten".

Feestelijke introductie
De start van de combinatiefunctionaris sport is een bijzonder moment voor de sport in de gemeente Gaasterlân-Sleat. Binnenkort vindt er een feestelijke introductie plaats met allerlei activiteiten voor de basisschoolkinderen. U leest hier binnenkort meer over in de krant en op de website van de gemeente. Meer weten? Voor meer informatie over combinatiefuncties kunt u terecht op de website www.combinatiefuncties.nl. Voor meer informatie over sport in de gemeente Gaasterlân-Sleat kunt u terecht op de website www.gaasterlan-sleat.nl.