ROC Friese Poort

Eerste restauratietimmermannen gediplomeerd

18 oktober 2011

In september 2010 is de vestiging van ROC Friese Poort in Drachten gestart met de opleiding Restauratietimmerman. Onlangs hebben de eerste acht leerlingen hun diploma in ontvangst genomen. Deze gediplomeerden zijn afkomstig van de vijf noordelijke ROC's (ROC Friese Poort, Friesland College, Alfa-college, Noorderpoort College en het Drenthe College).

De Restauratie Opleidingsprojecten (ROP) maken het mogelijk dat jonge bouwvakkers zich bekwamen in het restaureren van monumenten of monumentale gebouwen. Het gaat om leerlingen die al in opleiding zijn of medewerkers van bedrijven die zich verder willen ontwikkelen. Door de toenemende uitstroom van ervaren bouwvakkers, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, verdwijnt veel kennis, ervaring en kwaliteit. Door het ROP kan het vakmanschap van ervaren bouwvakkers worden overgedragen aan jongeren en blijft ook in de toekomst de kennis, ervaring en kwaliteit aanwezig om onze monumenten te restaureren.

De opleiding, die op verschillende niveaus kan worden gevolgd, vindt plaats via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ze werken vier dagen en de vijfde dag gaan ze naar het school. In overleg met de vijf noordelijke ROC's is ervoor gekozen de theorielessen van de restauratieopleidingen in de vestiging van ROC Friese Poort in Drachten aan te bieden. Voor deze vestiging is gekozen vanwege de centrale ligging in Noord-Nederland.